5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Reporter Anna-Klara Bankel och fotograf Emil Larsson på SVT Nyheter Stockholm vinner Prix Circom för reportaget "Vem kan rädda Sanne". Foto: John Guthed

Publicerad 16 april 2019 15:04 - Uppdaterad 16 april 2019 15:46

SVT Nyheter Stockholm vinner Prix Circom

SVT Nyheter Stockholms reportage ”Vem kan rädda Sanne” vinner Prix Circom, ett av de mest omfattande tv-priserna i Europa. Bakom granskningen står reportern Anna-Klara Bankel och fotografen Emil Larsson i samarbete med Uppdrag granskning.

Prix Circom delas ut i 11 kategorier och samtliga länder bidrar med nomineringar av sina bästa program, inslag och journalister. ”Vem kan rädda Sanne” tar hem priset i kategorin Minoriteter i samhället. I reportaget visar Anna-Klara Bankel och Emil Larsson hur anorexisjuka och drogberoende Sanne kastats runt i vårdkarusellen under flera år och blir hemlös på Stockholms gator. Granskningen har gjorts i samarbete mellan Uppdrag Granskning och SVT Nyheter Stockholm.

– Det här känns väldigt roligt! Det här är också ett pris som Sanne själv och hennes familj har en stor del i – det var väldigt modigt av dem att medverka på det sätt de har gjort och att släppa in oss i det allra svåraste, säger Anna-Klara Bankel, reporter på SVT Nyheter Stockholm och förklarar att reportaget är ett resultat av att SVT Nyheter Stockholm bestämde sig för att göra en grävsatsning med två reportrar som jobbade med gräv.

– Det har varit ett stort ansvar att skildra en familj så nära under så lång tid. Jag känner mig lättad att det blev så bra och det känns underbart att få det här erkännandet, säger fotograf Emil Larsson.

– Ja, det har varit väldigt tufft mentalt att följa en familj under så svåra omständigheter med en stor oro över hur det skulle gå med Sanne och om vi skulle kunna sända reportaget eller inte. Så det betyder mycket att reportaget nu prisas och lyfts upp. Det sätter ju fingret på något som omtalats som systemfel och det har ju också fått politiska konsekvenser, konstaterar Anna-Klara Benkel.

Politiska konsekvenser

”Vem kan rädda Sanne” skapade debatt i riksdagen och efter att uppföljningen av reportaget sändes i Uppdrag granskning i förra veckan fattade socialutskottet ett beslut om en lagändring som innebär att ansvaret hamnar på en huvudman, istället för som i dag två.

– Priset är ytterligare ett erkännande av den fantastiska insats som Anna-Klara och Emil har gjort och jag är oerhört glad och stolt över att vi har lyckats få till ett så fruktbart samarbete mellan SVT Nyheter Stockholm och UG. Utan det samarbetet och Anna-Klaras och Emils engagemang hade det här reportaget aldrig blivit verklighet, säger Geronimo Åkerlund, redaktionschef på SVT Nyheter.

”Vem kan rädda Sanne” tilldelades tidigare i år Sverigepriset i kategorin Granskande journalistik.

Se reportaget ”Vem kan rädda Sanne” i SVT Playlänk till annan webbplats

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör