7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

När isen släpper kommer älgarna börja vandra vid Ångermanälven. Att använda fjärrstyrda kameror är en förutsättning för att inte skrämma bort älgarna. Mycket av den utrustning som används för Den stora älgvandringen användes under bland annat VM i Åre. Foto: SVT

Publicerad 16 april 2019 14:41 - Uppdaterad 16 april 2019 14:45

Nu kan den stora älgvandringen börja

Femton fjärrstyrda kameror. Två drönare. En radiostyrd båt och tiotusen meter kabel.

Att dokumentera älgar som vandrar i en svårtillgänglig terräng och som dessutom ska simma över en strid älv visste vi skulle bli svårt redan i ett tidigt skede. En stor utmaning var den totala avsaknaden av el vid inspelningsplatsen. Lösningen blev därför att fixa elförsörjning, liksom fiber, själv. Tiotusen meter kabel, över Ångermanälvens is och genom snår och tät barrskog, skulle krävas innan projektet var i hamn.

För att förse alla kameror med ström tog vi hjälp av en lokal elfirma. Dessa fick i uppdrag att dra ut strömkabel över den frusna älven till tre olika platser. Därifrån kunde kablarna sedan ledas vidare till de träd som vi valt att placera kamerorna på. När isen sen smälter kommer två stycken ankare på botten förhoppningsvis få kablarna att ligga still i den strömma älven.

I närheten av inspelningsplatsen finns en fastighet som ofta används av tillresta bärplockare och älgspanare och i ett av husen, med panoramautsikt mot själva skådeplatsen, har ett tillfälligt kontrollrum byggts upp.

Att använda fjärrstyrda kameror är en förutsättning för att inte skrämma bort älgarna. Våra kameror har delvis täckts med svarta murarhinkar för att smälta in mer i miljön och därför inte uppta älgens uppmärksamhet. Tanken med hinkarna är också att skydda kamerorna mot väta och vind.

En viktig målsättning med älgprojektet var att vi ville dokumentera älgarna på så många olika sätt som möjligt. Från luften med hjälp av två drönare, på marknivå med fjärrstyrda kameror och i vattnet med hjälp av en så udda lösning som en radiostyrd båt.

Genom att modifiera en radiostyrdbåt till att likna ett isblock tror vi att vi ska kunna ge publiken ytterligare en kameravinkel som inte är alltför vanlig i tv-sammanhang.

Vi kommer även att ha en bemannad kamera på strandkanten med en zoom som i vanliga fall används främst i sportsammanhang. Med ett så kraftfullt objektiv kommer vi kunna komma älgarna riktigt nära.

Mycket av den utrustning som vi använder på älgvandringen användes under b.la VM i Åre. Vi har använt expertis inom företaget från både Göteborg, Stockholm och Umeå för att på bästa sätt arrangera detta projekt.

I skrivande stund är det bara dagar kvar till produktionsstart. Allt förarbete är klart och vi har goda förutsättningar för att det här ska bli ett projekt utöver det vanliga. Detta förutsatt att älgarna följer sin tidsplan och oddsen är på vår sida. En av kamerorna visade nämligen att älgarna börjat visa sig i området kring Ångermanälven. De är redo. För den stora älgvandringen.

Johan Erhag, projektledare på SVT

Här görs kabeldragning på isen över Ångermanälven av Jari, Lars-Olof och Johan. Foto: SVT

Kamerorna monteras fast med hjälp av spännremmar för att inte skada några träd, och höjden på kamerorna och kabeldragningen behöver vara ungefär tre meter ovanför mark för att inte älghornen ska fastna i tekniken. Foto: SVT

Vår första bild på en älg som är ca 800 meter från vår fjärrstyrda kamera. Foto: SVT

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör