6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Jan Nylander

Publicerad 27 mars 2019 15:01 - Uppdaterad 27 mars 2019 15:07

Jan Nylander

Jan Nylander – snart-65-åring - har jobbat här på SVT i drygt 26 år och går i pension den 31 mars.

Han började på SVT hösten 1992 som vikarierande ekonomireporter på Rapport och var under den perioden tjänstledig från DN. Sommaren 1993 övergick han till en tillsvidareanställning på Rapport. Innan dess hade han hunnit med både ett par år på Hallands Nyheter och tio år på Sydsvenskan.

Under sina drygt 26 år på SVT är det just Rapport och den stora och breda publiken som Jan har haft för ögonen – ”hur påverkar det här två miljoner människor i Sverige?” -- när han har rapporterat om elpriser, bilindustrin, Ericsson, höga fondavgifter, banker och så vidare. Han har gjort både nyhetsinslag och suttit i studion och analyserat det som händer.

Han har även jobbat på Norra Magasinet, gjort ett program om höga fondavgifter för Uppdrag Granskning och ett timslångt program om Astra-Senecas storsäljare Losec (”En magstark affär”).

Han har också varit SJF-representant på redaktionen. Och även varit personalrepresentant i SVT:s bolagsstyrelse bland annat när Jutterström var VD.

– Jan är alltid igång med nästa story. Och med bara veckor kvar till pensionen så var det som att han hittade ännu en växel, för att hinna göra så många inslag som möjligt för Rapports publik, berättar Pia Helenius, gruppchef på inriket.

Jan Nylander är tacksam efter alla år på SVT i allmänhetens tjänst:

– Jag har fått vara med om guldåldern för journalistiken i Sverige. SVT har haft resurser så vi med jämna mellanrum har kunnat granska till exempel hur lite svenska storföretag betalt i företagsskatt i Sverige. Jag hoppas att denna tradition fortsätter, säger Jan Nylander och fortsätter:

– Nu väntar en ny guldålder som pensionär. Jag pratade med en expert som berättade att generationen som lämnar arbetslivet nu har helt andra förutsättningar än för bara några generationer sedan. Då var många utslitna efter ett hårt arbetsliv och hade inte många år kvar. Medan vi (peppar, peppar ta i trä) förhoppningsvis kan leva 20–30 år till och göra nästan vad vi vill. Det ser jag fram mot.

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör