5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Snart kommer den nya desken ”UG Hubb” att bli en del Uppdrag Gransknings redaktion i Göteborg. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 25 mars 2019 13:16 - Uppdaterad 25 mars 2019 13:19

Ny desk på UG ska öka grävandet i hela SVT

”UG Hubb” ska se till att tips och tung research används mer, inte minst lokalt.

Uppdrag Granskning får nu särskilda pengar för att fler redaktioner inom SVT ska kunna dra nytta av den kvalificerade research som görs på UG och även använda fler av de tusentals tips som varje år kommer in till den granskande redaktionen i Göteborg.

– Och UG Hubb kommer även att koordinera rena samarbeten mellan UG och exempelvis olika lokala redaktioner, säger Ulf Johansson, projektledare och ansvarig utgivare på UG.

Blir en delande länk

Från och med i höst ska det på UG-redaktionen finnas en särskild desk med redaktörer som ska ha kontakt med SVT:s övriga redaktioner, inte minst de lokala.

– Redan idag försöker vi vidarebefordra tips och uppmuntra till lokala granskningar. Så var det exempelvis i fallet med granskningen av bluffakturorna till kommunerna. Där fanns det intressant materiel för i princip varenda kommun men vi hade inga resurser att fullt ut plocka fram underlag eller hjälpa de lokala redaktionerna att komma i gång med lokala granskningar, berättar Ulf Johansson.

– Konsekvensen blev att många uppföljningar istället gjordes av andra lokala medier exempelvis radio och tidningar i de olika kommunerna. Vi ser stora möjligheter att även i andra granskningar ge underlag till våra lokala redaktioner från UG:s research. Så det behövs en desk som har som huvuduppgift att dela vår research och de tips som vi får till andra SVT-redaktioner, säger Marianne Westman, projektledare och ansvarig för online- och webbutvecklingen vid Uppdrag granskning.

En av de bärande tankarna bakom UG Hubb är att de cirka 10 000 tips som varje år kommer in till UG-redaktionen ska tas tillvara bättre. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Vill göra mer i hela Sverige

UG är angeläget om att stärka Sverigebilden i sin mix av granskningar och därför vill redaktionen även ha fler samarbeten med de lokala redaktionerna landet runt.

– Granskningen av rendöden och rovdjuren som gjordes av personal på de lokala nyheterna i Jämtland var ett bra exempel på vad vi vill se mer av. Att dra i gång sådana samarbeten som både genererar reportage i UG och lokala nyheter blir en annan uppgift för UG Hubb, säger Ulf Johansson.

Fler ska bli grävare à la UG

Den nya desken på UG ska även svara för det som Samhälle kallar för UG Akademi, det vill säga utbildning av SVT-reportrar från andra redaktioner i undersökande journalistik, bland annat metodutveckling och faktagranskning.

– UG Hubb är ju sammantaget en oerhört spännande satsning som jag tror kan betyda mycket för hela SVT, säger Ulf Johansson.

– Och vi kan också ge publiken något som den gärna vill ha, nämligen lokal undersökande journalistik, avslutar Marianne Westman.

Mats Carlsson-Lénart

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör