10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Torsdag 21 mars markerar NRK 10-årsjubileet av "Sakte-tv" genom att ställa upp en kamera framför en manuellt skött digital klocka, bestående av siffror av plank. Under ett helt dygn ska elever från folkhögskolan i Åsane varje minut uppdatera tiden genom att kontinuerligt ändra på plankorna till olika siffror. Foto: NRK

Publicerad 20 mars 2019 14:40 - Uppdaterad 21 mars 2019 16:40

Norsk ”Sakte-TV” firar tio år

Dygnslång direktsändning från Bergen med digital klocka i plankform.

2009 sände NRK ”Bergensbanen minutt for minutt”, alltså en På spåret-resa i verklig hastighet, hela resan mellan Oslo och Bergen (381 kilometer)

Sändningen blev en oväntad succé och myntade begreppet ”Sakte-TV” som sedan dess i någon mening erövrat världen och bland annat har de många timmar långa sändningarna från t ex renarnas vandring mellan vinter- och sommarbeten kunnat ses på Netflix.

Elever ska ändra tid

Torsdag 21 mars markerar NRK 10-årsjubileet genom att ställa upp en kamera framför en manuellt skött digital klocka, bestående av siffror av plank.

I ett helt dygn ska elever från folkhögskolan i Åsane varje minut uppdatera tiden genom att kontinuerligt ändra på plankorna till olika siffror.

– Spänningen består i att se om eleverna blir klara med nästa tal innan det gått 60 sekunder. Allra mest spännande blir det när siffrorna tre och fyra ska bytas ut samtidigt, säger NRK-producenten Thomas Hellum, skapare av ”Sakte-TV”.

Siffrorna ska stå uppställda inne på Bergens järnvägsstation.

Succén fortsätter

– Att markera de tio åren just så här passar bra eftersom det faktiskt var utbyggnaden av järnvägen som gjorde att vi fick en gemensam tid i hela Norge, säger Hellum.

Succén Sakte-TV fortsätter senare i år, bland annat med en sändning från en svalbardkryssning – ett sätt för NRK att markera 100-årsminnet av Svalbardsavtalet, som gav Spetsbergen till Norge.

Läs mer på NRK:s hemsida.länk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör