22 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Hit till världens största flyktingläger i Cox's Bazar i Bangladesh har ungefär en miljon Rohingyas flytt sedan augusti 2017. I början av mars besökte Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen och SVT:s vd Hanna Stjärne flera projekt som finansieras via Radiohjälpens insamlingar. Foto: Eleni Troumpouki/Röda Korset

Publicerad 19 mars 2019 08:33 - Uppdaterad 25 mars 2019 13:53

”Vårt egentliga jobb börjar när insamlingen är slut”

I år fyller Radiohjälpen 80 år. Under årens lopp har organisationen samlat in drygt 6 miljarder kronor som använts till att stödja nationella och internationella projekt. Några av de pågående projekten finns i Bangladesh. I början av mars var Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen där tillsammans med SVT:s vd, tillika ordförande i Radiohjälpens styrelse, Hanna Stjärne.

– Det finns många människor på flykt som kommer till Bangladesh, särskilt från Myanmar (Burma). De flesta tillhör minoritetsgruppen Rohingya. Nästan 60 procent är barn. FN varnar för att människohandlare finns på plats och utnyttjar människors ökade sårbarhet. Barnen är särskilt sårbara där många är separerade från sina föräldrar. Radiohjälpen stödjer projekt här som syftar till att förebygga och minska trafficking av barn för kommersiella sexuella ändamål, säger Kristina Henschen.

Projekten de besökte har verksamhet i och omkring Cox's Bazar i Bangladesh, vilket är det område där de flesta flyktingarna befinner sig.

– Det är omtumlande att vara i världens största flyktingläger. Samtidigt som det är viktigt och glädjande att kunna kvalitetssäkra att pengarna nått fram och gör nytta, det finns enorma utmaningar. Människorna är otroligt fattiga och har gått igenom mycket våld och död. Nu hotar nya faror med bland annat människohandel och kidnappningar. Spänningarna är stora mellan flyktingarna och lokalbefolkningen. Ingen vet heller när dessa människor på flykt kan återvända hem till Myanmar (Burma), ändå byggs alla bostäder bara tillfälligt och de tillåts inte integrera sig i samhället. Det finns så mycket mer att göra här, säger Kristina Henschen.

– Att mitt i världens största flyktingläger se skyltar från Radiohjälpen är starkt. Vi såg barn som köade för att få dricksvatten från de vattenkranar som Radiohjälpen har finansierat och besökte enkla nyöppnade hälsokliniker som tack vare Radiohjälpen har tillgång till rent vatten. Allt detta har blivit möjligt med hjälp av pengar som tittarna skänkte i samband med Melodifestivalen förra året, säger Hanna Stjärne.

Projekten svarar mot insamlingarna för Musikhjälpen 2017 (Barn är inte till salu) och Världens Barn (tema trygghet, hälsa, skola) samt Hungerhjälpen/Radiohjälpsfonden (insamlingen från Melodifestivalen).

Soldrivna vattenpumpar med renat vatten som byggts av ADRA med stöd av insamlingen i Melodifestivalen (Radiohjälpsfonden och Hungerhjälpen). Foto: Radiohjälpen (övre bilden)/Angus Pollard/ADRA

Var med och startade Musikhjälpen

Hanna Stjärne var med och startade Musikhjälpen år 2008. Då arbetade hon i rollen som programdirektör på Sveriges Radio.

– Både SVT och Sveriges Radio hade hört talas om ursprungsprogrammet ”Serious Request” som skapades år 2004 av den nederländska radiostationen 3FM. Jag träffade SVT:s dåvarande programdirektör Annie Wegelius som också var intresserad . Vi bollade kring upplägg och insåg att det var ett stort samarbetsprojekt som skulle kräva mycket arbete. Jag minns att vi tittade på varandra och sa: ”Det är för kort tid för att få allt på plats redan i år – men vi gör det ändå”, säger Hanna Stjärne.

Första året samlade Musikhjälpen in drygt tre miljoner. Därefter har insamlingarna ökat rejält och toppade år 2017 då över 74 miljoner samlades in. Förutom Musikhjälpen har Radiohjälpen andra återkommande insamlingskampanjer: via Melodifestivalen, programmet Grattis kronprinsessan! (till förmån för Kronprinsessan Victorias fond) och Världens Barn.

Utöver detta kan katastrofinsamlingar startas. Kampanjerna sker både i radio, tv och i sociala medier och alltid i nära samarbete med programbolagen inom public service.

– Radiohjälpen är speciell som insamlingsorganisation i och med den genomslagskraft som SVT och SR har. Förtroendet för Radiohjälpen är mycket starkt, man litar på att pengarna kommer fram och organisationen har jobbat mycket med att förnya och förändra sig vilket gjort att de också lyckats hålla sig starka under en lång tid, säger Hanna Stjärne.

Röda Korsets center för värdighet, deltagande och trygghet kan barnen både få undervisning och leka medan mödrarna tillverkar fiskenät som de sedan kan sälja. Från centret erhåller flickor och kvinnor bla sk Dignity kits som innehåller dambindor, kläder och en ficklampa. Projektet är en del i arbetet för att förebygga mäniskohandel, som till stor del drar nytta av människors utsatthet och fattigdom.

Möte med flickor i en ungdomsklubb som träffas för att diskutera vardagsproblem. För dem består de av risken för att bli kidnappad, utsatt för människohandel eller barnäktenskap. Helst av allt ville dessa två systrar få gå i skolan. Men deras föräldrar har inte råd med bussbiljetten så istället får de sitta inomhus i ett mörkt litet rum hela dagen. Ungdomsklubben är ett sätt att få dem att komma ut och diskutera. Projektet är ett samarbete med Plan Sverige och sker med medel från Musikhjälpen på temat Barn är inte till salu.

En pojke vid Friendships lärocenter visar på tavlan för Hanna Stjärne att han vet vad en tv är. Han har ingen hemma men har sett en tv i ett kafé på marknaden. Friendship samarbetar med Erikshjälpen med stöd från kampanjen Världens barn. Foto: Radiohjälpen

Springhjälpen tillbaka i vår

Förra årets lanserades det nya programmet Springhjälpen där programledare och gäster springer ihop pengar till Radiohjälpen. I vår kommer programmet tillbaka.

– Målet är att samla in pengar under sloganen ”Dina meter räddar liv”. De som springer bidrar till att minska hungern i världen. Förra året sprang deltagarna på Öland. I år blir det en annan sträckning, Vadstena – Jönköping, och kommer att gå av stapeln i slutet av maj, säger Kristina Henschen.

Programmet kommer att sändas på SVT Play och i P4.

Startade under andra världskriget

Den allra första insamlingen Radiohjälpen gjorde var år 1939 och riktades till de som arbetade inom beredskapstjänsten, samt deras anhöriga, under andra världskriget. Under appellen "Det stora uppbådet" inledde dåvarande Radiotjänst en julinsamling som gav nära tre miljoner kronor (1939 års penningvärde) efter tre veckor. Det motsvarar 81 miljoner i dagens penningvärde.

– Det ansågs som en enorm framgång och blev startskottet för organisationens arbete. Under åren har Radiohjälpen samlat in mer än 6 miljarder kronor. Men vårt egentliga jobb börjar när insamlingen är slut. Då börjar arbetet med att ta emot ansökningar, ta beslut och kontrollera de verksamheter som fått pengar, säger Kristina Henschen.

Radiohjälpen bedriver inga egna projekt, utan beviljar medel till svenska civilsamhällesorganisationer som genom sina lokala samarbetsparters genomför projekt runt om i världen.

De beviljade pengarna används till såväl akuta katastrofinsatser som till långsiktiga utvecklingsprojekt. Radiohjälpen stödjer även aktiviteter i Sverige för människor med funktionsvariation.

Hanna Stjärne och Kristina Henschen med Röda Korsets chef Martin Ärnlöv utanför ett av deras center, mitt i världens största flyktingläger. Foto: Khalid Masud, Röda Korset

På ett lärocenter och möte med flickor där de pratade om människohandel. Projekt med Erikshjälpen. Foto: Mohammad Hussein

Högt förtroende

Varumärkesundersökningar visar att Radiohjälpen har ett högt förtroende hos allmänheten.

– Vi är väletablerade och många känner en trygghet med att pengarna kommer till nytta. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig och neutral aktör. Vi är transparenta med vart pengarna går och vi gör noggranna kontroller av de organisationer vi stödjer. Vi gör även projektbesök och följer upp projekten, en del med ett filmteam som dokumenterar projektets verksamhet och producerar så kallade kvittofilmer för allmänheten, säger Kristina Henschen.

Kanaliserar människors engagemang

På vilket sätt är Radiohjälpen viktig för public service?

– Människor i Sverige är väldigt engagerade och Radiohjälpen hjälper till att kanalisera publikens engagemang, säger Hanna Stjärne.

Kristina Henschen håller med:

– Att bidra till oss är att vara med och förändra världen till det bättre! Den största delen av de insamlade pengarna kommer från enskilda människors gåvor. Det finns många som vill hjälpa behövande människor men kanske inte vet hur och då väljer de att skänka ett bidrag till oss. Vi är en viktig del hos public service just för att vi är en kanal för civilsamhället att engagera sig. Det finns även ett stort intresse hos public service-medarbetare att vara med och bidra – något vi gärna vill fortsätta att uppmuntra, avslutar Kristina Henschen.

Stiftelse med PS-bolagen som huvudmän:

År 1939 gjordes den första insamlingen och år 1950 inrättades 90-kontot.

År 1966 blev organisationen en stiftelse med Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Sveriges Utbildningsradio (UR) som huvudmän. Radiohjälpens uppdrag är att samordna och genomföra all insamlingsverksamhet inom svensk public service och att omvandla insamlade medel till kvalitativ verksamhet nationellt och internationellt.

Sedan 1997 ingår även Kronprinsessan Victorias fond och Världens barn.

Så används insamlade medel:

Internationellt arbete

En stor del av Radiohjälpens insamlade medel går till internationella utvecklingsprojekt och akuta katastrofinsatser. Tack vare de gåvor som kommer in kan de bidra till att utsatta människor får möjlighet till förbättrad hälsovård, tillgång till utbildning och försörjning, samt tillgång till akut humanitär hjälp vid katastrofer eller konflikter.

Nationellt arbete

Gåvor till Radiohjälpen bidrar även till fritidsaktiviteter för barn och vuxna med funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom. Kronprinsessan Victorias fond finns till för att alla barn har rätt till en aktiv fritid och ur fonden kan ideella föreningar som arrangerar fritidsaktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom ansöka om medel. Från Radiohjälpsfonden kan medel sökas för internationella ändamål och till aktiviteter för vuxna personer med funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom i Sverige.

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör