10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 18 mars 2019 15:40 - Uppdaterad 19 mars 2019 08:45

ZDF-korrespondent tvingas lämna Turkiet

Tredje tyska journalisten på kort tid. Förlängd ackreditering avslagen utan motivering.

Jörg Brase (f 1961) har varit chef för tyska PS-kanalen ZDF:s kontor i Istanbul sen januari 2018. Nu måste han lämna Turkiet i förtid, då turkiska myndigheter inte förlängt hans ackreditering.

Även en annan PS-journalist Halil Gülbeyaz från NDR TV måste lämna landet av samma skäl, liksom tidningskorren Thomas Seibert som arbetar för berlintidningen Tagesspiegel.

Fortsätter rapportera

ZDF:s byrå i Istanbul kommer dock att kunna fortsätta jobba, då de övriga utsända medarbetarna har fått sina ackrediteringar förlängda.

– Utvisningen av Jörg Brase är helt obegriplig i ljuset av hans sakliga och kompetenta rapportering från Istanbul. Detta är ett försök att skrämma korrespondenter men vi kommer inte att tappa fattningen. Turkiet är viktigt för Tyskland och ZDF kommer fortsätta rapportera från och om landet på ett opartiskt, sakligt och även kritiskt sätt, skriver ZDF-chefen Thomas Bellut.

Jörg Brase kommer även fortsättningsvis att vara bland de ZDF-journalister som rapporterar om Turkiet, men från och med nu ska han göra det antingen från Teheran eller Berlin.

Läs merlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör