7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 6 mars 2019 18:10 - Uppdaterad 7 mars 2019 11:19

Jacek Stanczyk

In Memoriam: Jacek Stanczyk

Jacek Stanczyk – nyhetsfotograf och gentleman

SVT:s nyhetsfotograf Jacek Stanczyk avled i början av året, nyss fyllda 65 år, efter en tids sjukdom.

Jacek Stanczyk växte upp i Polen, och han hade en gedigen yrkesutbildning med femårig fotoskola och sedan anställning på Polens statliga television TVP. Jacek och hustrun Elisabeth var aktiva i den oppositionella Solidarnosc-rörelsen. När läget i Polen skärptes 1981 och det fanns föraningar om den militärkupp och de undantagslagar som sen skulle komma i slutet av året, så lämnade Jacek och Elisabeth i mars 1981 sina anställningar vid polska televisionen och lämnade Polen.

De kom till Sverige och här fick båda efter några år arbete vid Aktuellt-redaktionen vid Sveriges Televion. På Aktuellt inspirerade de oss till att tänka mer på bild och rytm i berättandet. Både Jacek och Elisabeth tillhörde de yrkesskickliga och välutbildade kollegor från Östeuropa som gett svensk television så mycket.

När man som reporter kom in i redigeringsblocket med en skiss till speakertext så hade Jacek ofta redan gjort en inslagsstart med de bästa bilderna, och det var bara att inse att det var så vi skulle börja och kasta om i texten. Det rådde dessutom något av Stanczyks lag, en person som stelt går rakt förbi kameran, passerar ur bild och sen plötsligt dyker upp i intervju ansågs som trist och dåligt. Därför gällde det att med fotografen ute på fältet skapa mer naturliga presentationsbilder med våra intervjupersoner.

Stanczyk är känt som namnet på en legendarisk frihetssymbol i Polen, hovnarren Stanczyk som sa sanningar hos kung Sigismund på 1500-talet. Också Jacek hade en befriande humor med träffsäkra repliker, om det så gällde det omöjliga i att hinna med dagens uppdrag eller besvärliga makthavare eller portvakter som vi stångats med under dagen.

Vid en demonstration i Serbien under krigen på Balkan blev teamet från svensk tv först hyllat för att SVT var på plats, men sen blev fotograf och reporter utskällda av några demonstranter. ”Först applåderade de, sen spottade de på oss” sammanfattade Jacek med en axelryckning och fortsatte arbetet. Med Jacek som fotograf i Östeuropa fick man som reporter automatiskt bakgrundskunskaper om stort och smått. Jacek kysste ibland damer lätt på hand, och fick förtjusta utrop om ”en sann polsk gentleman”.

Också i riksdag och kanslihus var Jacek en helgjuten yrkesman som alltid använde kamerastativ för perfekta bilder, och dessutom något av ”den siste gentlemannen” som artigt höll upp dörrar och lät andra gå före, och han insisterade på att själv bära kamerastativet.

Vi är flera jämngamla kollegor som pratat en hel del om nedtrappning de sista åren och om den kommande pensioneringen med mer fri tid och möjlighet att kunna göra resor runtom i Europa i ett lugnare tempo än när vi var ute på hektiska nyhetsreportage. Därför känns det extra sorgligt att vår kollega och vän Jacek lämnat oss så plötsligt och så tidigt.

Rolf Fredriksson, Eva Elmsäter, Kerstin Holm, Thomas Svenson

SVT:s nyhetsfotograf Jacek Stanczyk avled i början av året, nyss fyllda 65 år. Foto: Thomas Svenson

21 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör