21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Alla vinnarna av Sverigepriset – SVT Nyheter och Sports journalistpris. I år hölls utdelningen den 6 mars i Radiohusets Studio 4. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 6 mars 2019 15:43 - Uppdaterad 12 mars 2019 16:27

De blev årets vinnare av Sverigepriset

Den 6 mars delade SVT Nyheter och Sport ut sitt årliga journalistpris Sverigepriset. Tanken bakom priset är att lyfta fram all den goda journalistisk som SVT gör runt om i hela landet och belöna de bidrag som bäst svarar mot verksamhetens varumärkeslöfte och mål.

Sverigepriset omfattar hela nyhetsdivisionen, det vill säga riksnyheter, lokala nyheter, minoriteter och sport. Priset delas ut i sju kategorier och i år är kategorierna tydligt kopplade till SVT Nyheters varumärkesstrategi och nyhetsfundamenten. Utdelningen leddes av projektledaren Christina Johannesson som tillsammans med SVT:s chef för Nyhetsdivisionen Anne Lagercrantz inledde prisceremonin.

Årets vinnare är:

Minoriteter i samhället:

Lilla Aktuellt, Lerke är kortväxt. Malin Andersson, Åsa Wendel, Josephine Hattevig, Oscar Broström

Motiveringen:

”Det är inte synd om mig, jag är bara kort”. Nioåriga Lerke ser inte ut som alla andra. Med respekt och värme skildrar reportageteamet Lerke i hennes vardag som kortväxt. Vi får en unik inblick i hur det är leva med en funktionsnedsättning, som historiskt ofta har förlöjligats. På sitt självklara och rättframma sätt berättar Lerke om sitt liv som inte skiljer sig så mycket från andra barns och det är väldigt svårt att inte bli berörd av hennes berättelse.”

Oscar Broström och Malin Andersson tog emot priset för reportaget ”Det är inte synd om mig, jag är bara kort” som blev vinnare av kategorin Minoriteter i samhället.

Fördjupande journalistik

SVT Nyheter Uppsala, Skotten-Uppsalas kriminella karta. Lotta Sandhammar, Kina Pohjanen, Niklas Gedda, Rufus O Jägemar.

Motiveringen:

”Ett angeläget ämne, och ett hett samhällsproblem belyses ur flera perspektiv, förpackat på ett snyggt och modernt visuellt sätt. Genom ett reporterdrivet berättande, starka historier och relevanta fakta ges en fördjupning med imponerande bredd, som gör publiken lite klokare.”

Lotta Sandhammar, Daniel Legue, Kina Pohjanen och Rufus O Jägemar tog emot priset i kategorin Fördjupande journalistik för ”Skotten-Uppsalas kriminella karta”. Utdelare av kategorin var Charlotta Friborg, programchef Riksnyheterna, längst till vänster i bild.

Konstruktiv journalistik

SVT Nyheter Väst, Trappstädning. Lars Wiklund.

Motiveringen:

”Reportaget skildrar två problematiska ödesfrågor i Sverige. Integration och långtidsarbetslöshet, som ofta skildras utifrån ett problemperspektiv. Här får vi se lösningar blandat med urstark tv. Tänk att trappstädning kan lyfta en hel familjs självkänsla.”

Lars Wiklund, SVT Nyheter Väst prisades i kategorin Konstruktiv journalistik för sitt reportage ”Trappstädning”. Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter var utdelare av kategorin.

Transparent nyhetsleverans

SVT Nyheter Dalarna, Livet på högstadiet. Sandra Lind, Erica Stenback, Susanna Johansson, Fredrik Agné, Patrik Boberg.

Motiveringen: ”Med de bästa rösterna i de rätta miljöerna, och med öppenheten som dramaturgi, skildras en verklighet som förändrats i grunden men ändå är exakt densamma.”

Patrik Boberg och Sandra Lind tog emot priset i kategorin Transparent nyhetsleverans för ”Livet på Högstadiet”.

Förklarande journalistik

SVT Nyheter Västerbotten, Förlossningsskador. Julia Hedlund, Maria Brändström m.fl.

Motiveringen:

”Ett modigt case som ger publiken ett slag i magen. Det blir ett avstamp för en större publicering som ger både sammanhang, förståelse och ökar kunskapen om ett sällan belyst ämne. Genom enkla medel, konstruktiv grafik med effektivt berättande, på alla plattformar, lyckas publiceringen ge en bild av en komplex problematik. Mitt-i-prick för den lokala målgruppen.”

Maria Brändström och Julia Hedlund tog emot priset i kategorin Förklarande journalistik för ”Förlossningsskador”.

Nära rapportering

SVT Nyheter Riks, Ebba Åkerlunds mamma. Diamant Salihu och Emil Larsson mfl.

Motiveringen:

”Med en mammas ofiltrerade berättelse om det värsta man kan råka ut för - att förlora ett barn – känner vi hennes sorg och smärta. Tack vare vardagliga detaljer som sms-konversationer, ett Musical.ly-klipp och ett nattlinne kommer 11-åriga Ebba till liv, och vi kan känna hennes livsglädje. Publiceringen hjälper oss också att komma nära och förstå konsekvenserna av en av de största nyhetshändelserna i Sverige genom tiderna”.

Emil Larsson och Diamant Salihu tog emot priset i kategorin Nära rapportering för ”Ebba Åkerlunds mamma”.

Granskande journalistik

SVT Nyheter Stockholm, Vem ska rädda Sanne? Anna-Klara Bankel och Emil Larsson

Motiveringen:

”Med ihärdighet, stort engagemang och en smärtsamt nära skildring av 29-åriga Sannes verklighet blottlägger SVT Nyheter Stockholm ett systemfel där ingen tar ansvar men ingen gör fel. Utsatta människor går under medan de slussas runt i en Kafka-lik mardröm utan att få hjälp. Publiceringen aktualiserar en ny psykiatrireform och ställer frågan på sin spets: "Vem kan rädda Sanne?"

Emil Larsson (som fick pris i två kategorier) och Anna-Klara Bankel fick ta emot pris i kategorin Granskande journalistik för ”Vem ska rädda Sanne?”.

Christina Johannesson, projektledare för Sverigepriset ledde utdelningen.

Text och foto: Charlotta Lambertz

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör