11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Årets pristagare av Spektrumpriset Patric Hamsch, Åsa Edlund Jönsson, Martin Vårdstedt, Stina Schedwin och Dag Strömqvist tillsammans med SVT:s vd Hanna Stjärne.

Publicerad 20 februari 2019 16:05 - Uppdaterad 26 februari 2019 12:45

Här är årets vinnare av Spektrumpriset

Spektrumpriset, som uppmärksammar insatser i linje med SVT:s policy för Sverigespegling och likabehandling, delades ut på onsdagen i samband med ett förstärkt företagsledningsmöte med SVT:s högsta chefer och nyckelpersoner.

Priset för ”Årets programsatsning” gick till Cherrie – Ut ur mörkret, SVT Sport tilldelades priset för ”Årets process” eller aktivitet och priset för ”Årets personliga” insats gick till Dag Strömqvist, chef över SVT:s ateljéförråd.

Spektrumpriset är SVT:s sätt att uppmärksamma best practice inom tre distinkta områden. I takt med att innovation och nya arbetssätt blir allt viktigare vill SVT på detta sätt tydligt markera att målen i Sverigespeglingspolicyn kräver både kreativt innehåll och nya sätt att arbeta på.

Priset delas ut i tre kategorier för insatser under kalenderåret 2018:

  • Årets process elleraktivitet – förändringar i arbetssätt i syfte att bättre spegla det moderna Sverige.
  • Årets programsatsning – kan vara serie, singel eller inslag inom alla genrer.
  • Årets personliga insats – personer på SVT som gjort något extraordinärt för att förbättra företagets arbete med Sverigespeglingen.

Årets process eller aktivitet

Nyhetschef Patric Hamsch och Åsa Edlund Jönsson, sportchef, tog emot priset för SVT Sports arbete med jämställd sportjournalistik.

I kategorin Årets process eller aktivitet belönades SVT Sport för sitt arbete för med jämställd sportjournalistik och priset delades ut till SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson och nyhetschef Patric Hamsch med motiveringen:

Det är lätt att tala om vikten av jämställdhet och sätta upp stolta mål. Verklig förändring är desto svårare. I sitt arbete för en jämställd journalistik visar vinnaren att en tydlig målsättning, ett väl förankrat arbetssätt, uthållighet och konsekvens leder till konkret resultat. Det som kunde ha stannat vid ett konferensbord eller i en workshop har blivit verklighet och vardag på redaktionen. Vinnaren är redan en förebild, internt i företaget och internationellt, och världens mest jämställda sportinnehåll talar sitt tydliga språk. Årets Spektrumpristagare i kategorin Process är SVT Sport.

– Tack till hela redaktionen! Det här är ett lagarbete och utan alla individuella insatser hade det här aldrig varit möjligt. Man kan som chef sätta upp mål och riktning, men sedan måste laget jobba i den riktningen och det gör vårt lag! konstaterade Åsa Edlund Jönsson i sitt tacktal.

De nominerade till Årets process eller aktivitet var Valfika med SVT, Två teckentolkar i bild, SVT Sports arbete med jämställd sportjournalistik och castingprocess för SVT Malmö-serien.

Årets programsatsning

I kategorin Årets programsatsning belönades Cheerie – Ut ur mörkret och priset togs emot av projektledare Stina Schedwin och programchef Martin Vårdstedt.

I kategorin Årets programsatsning belönades Cherrie – Ut ur mörkret, producerad av Ann-Linn Guillou för Edit. Priset togs emot av Martin Vårdstedt, programchef, kultur och samhälle och projektledaren Stina Schedwin.

Juryns motivering:

Det här är ett program om ett Sverige där alla har någon nära som drabbats av det dödliga våldet. Ett personligt och varmt program som får tittaren att känna och förstå frustrationen, oron och viljan att göra något. Ett program om Sverige skildrat inifrån och ut med en begåvad stor röst som vågar, vill och lyckas inspirera och väcka hopp. Ett program som med sin kraft och konstnärliga fingertoppskänsla inte tar slut utan stannar kvar länge.

– Det som gör att det här känns extra roligt är att det är svårt att göra tv-program med folk som har ett lågt förtroende till SVT. Därför känner jag mig extra stolt för den här produktionen, sade projektledare Stina Schedwin när hon tog emot priset.

 

De nominerade till årets programsatsning var Anna Holmlund – Jag vill åka hem, Arvinge okänd, Hårt arbete, Cherrie – Ut ur mörkret, Lerins lärlingar, Livet som nysvensk och Madame Deemas underbara resa.

Årets personliga insats

Dag Strömqvist, chef för SVT:s ateljéförråd fick priset för Årets personliga insats.

Vinnare av kategorin Årets personliga insats väljs av SVT:s vd Hanna Stjärne och delas ut till någon som gjort en insats utöver det vanliga. Eva Beckman välkomnade därför Hanna Stjärne till scenen som läste upp motiveringen:

”Det är få på SVT som så tydligt och självklart alltid tänker på frågan om hur vi speglar Sverige. Vinnaren har ett starkt driv och har brunnit för frågorna länge. Mitt i vardagen och oavsett arbetsuppgift har han kreativt och nyfiket tänkt i nya banor för att SVT ska bli ett ännu öppnare och mer inkluderande företag. Han inspirerar oss andra, utmanar oss hela tiden och har ständigt och envist påmint oss om att Sverige är stort, spännande och mångfacetterat. Vi behöver den påminnelsen – för att vara hela Sveriges television.

Stort tack till årets vinnare – Dag Strömqvist.”

Det här är ett lagspel och jag vill tillägna priset till mitt fantastiska gäng som utmanar mig, inspirerar mig, berikar mig och utmanar varandra och sig själva. Det är de som gör skillnad! tackade en rörd Dag Strömqvist, chef över SVT:s ateljéförråd.

Årets jury

Vinnarna i två första kategorierna väljs av en extern jury under ledning av en SVT-medarbetare som juryordförande. Årets jury har bestått av:

  • Faduma Aden, entreprenör​
  • Martin Enqvist, Spoon​
  • Kristina Colliander, Filminstitutet​
  • Göran Hedemalm, Massa Media ​
  • Juryordförande: Eva Beckman​, programbeställare för kultur, fakta/kunskap, evenemang och religion

Årets pristagare av Spektrumpriset och årets jury. Längst bak fr.v. Patric Hamsch, Åsa Edlung Jönsson, Martin Vårdstedt, Stina Schedwin, Dag Strömqvist och Hanna Stjärne. Längst fram fr.v. Göran Hedemalm, Martin Enqvist, Eva Beckman, Faduma Aden och Kristina Colliander.

Text och foto: Anna Thodenius

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör