11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Kattis Ahlström och Niklas Källner i Arvinge okänd. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Publicerad 19 februari 2019 11:22

Arvinge okänd har växt till ett nordiskt framgångsformat

Dokumentärserien ”Arvinge okänd” har blivit en nordisk tv-succé. Det skriver Nordvision, samarbetsorganisationen för de nordiska public service-bolagen, i en artikel.

I Sverige har programmet tagits emot väl av tittarna och förra året nominerades redaktionen bland annat till Stora journalistpriset. I Danmark upplever Rigsarkivet ett uppsving i intresse från allmänheten tack vare serien. Snart är det dags för NRK:s version, ”Ukjent arving”.

I det svenska ursprungsformatet får tittarna, guidade av programledarna Kattis Ahlström och Niklas Källner, följa med i jakten på arvingarna till människor som dött i ensamhet. Varje avsnitt har en produktionstid på ungefär ett år, men grundarbetet kan ta längre tid än så. Bakom varje berättelse ligger mängder av researchtimmar.

– Vi berättar mänskliga historier, som jag tror att många kan känna igen sig i. Många har sagt att det är intressant att man genom att titta på programmet får veta så mycket mer. Varje avsnitt är ju lite som en historielektion, där man samtidigt som man får möta ett mänskligt öde också får höra om vad som hände under den perioden som personen levde. Genom att förstå historien får man nycklar till att förstå människan, varför den var tvungen att göra de livsval som den gjorde och vad det fått för konsekvenser även i vår tid, säger Martina Pettersson, projektledare för Arvinge okänd, till Nordvision.

Läs hela artikeln på Nordvision.orglänk till annan webbplats

Fakta Nordvision: Inom Nordvision samarbetar de nordiska public servicebolagen för att stärka public service i Norden. Medlemmarna samproducerar, utväxlar program, samutvecklar format och delar kunskap, vilket årligen genererar över 4 500 program.

Charlotta Lambertz

7 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör