11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Publicerad 18 februari 2019 17:13 - Uppdaterad 18 februari 2019 17:17

Slutdebatten i fokus på Granskningsnämndens senaste möte

Slutdebatten i SVT mellan partiledarna inför riksdagsvalet i september var i fokus när Granskningsnämnden hade sitt senaste möte.

SVT:s omdebatterade avståndstagande från ett uttalande av SD:s Jimmie Åkesson blev föremål för dagens enda fällning. Nämnden tog inte ställning till om Åkessons uttalanden var sådana att det krävdes ett ifrågasättande eller bemötande från SVT, men den ansåg, oavsett vilket att det sätt som avståndstagandet gjordes på riskerade att framstå som ett partiskt ställningstagande. Nämnden beaktade också att detta skedde så nära inpå valet som två dagar och fällde programmet för bristande opartiskhet. Däremot friades Rapport och SVT Text för sin rapportering kring vad som skedde i Slutdebatten.

Kulturnyheterna friades för ett kommenterande inslag om en hungerstrejkande rysk regissör och ett inslag om ett upprop mot SD:s kulturpolitik. Rapport friades med kritik för ett inslag om lönsamheten i att äga studentbostäder och friades helt efter en rättelse av en felaktig uppgift om klimatförändringar i städer.

Läs mer i SVT Programetiks informationsbrev 2019-02-18länk till annan webbplats

Charlotta Lambertz

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör