15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Konferenciern Alexandra Pascalidou delar ut hedersomnämnandet till Maträddarnas programledare Anne Lundberg och Paul Svensson på Återvinningsgalan. Foto: SVT

Publicerad 1 februari 2019 11:35 - Uppdaterad 1 februari 2019 12:10

Hedersomnämnande till Maträddarna på Återvinningsgalan

Programserien Maträddarna med Anne Lundberg och Paul Svensson fick ett hedersomnämnande på Återvinningsgalan som arrangerades på Berns i Stockholm på torsdagskvällen. Det var första gången ett hedersomnämnde delades ut under galan som uppmärksammar företag inom återvinningsbranschen.

Anne Lundberg och Paul Svensson

Återvinningsgalan, som arrangerades för tionde året, beslutade i år att dela ut ett hedersomnämnande vid sidan av priserna i nio kategorier. Hedersomnämnandet gick till SVT:s Maträddarna med motiveringen:

”2018 var året då begreppet matsvinn gick från att använda köksingången till huvudentrén. Att bekämpa uppkomsten av matsvinn är en av flera nyckelfaktorer på vår resa till en hållbar framtid och föremålet för juryns hedersomnämnande handlar bokstavligen om detta.”

– Maträddarnas mission har varit att med lust, njutning och humor få folk, butiker och producenter att sluta slänga mat och istället se matsvinnet som en råvara. Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Och det är hedrande att SVT och redaktionen nu får ett hederspris för den missionen. Det visar att Public service kan göra skillnad, säger programledarna Anne Lundberg och Paul Svensson.

I programserien Maträddarna sätter Anne Lundberg och Paul Svensson fingret på en av vår tids hetaste frågor – matsvinnet. De besöker bönder, butiker, fabriker och konsumenter för att försöka ta reda på vad vi kan göra för att minska på matsvinnet. Programmet bjuder också på recept och tips på vad man kan laga för gott på det man annars hade tänkt att slänga.

Maträddarna sändes hösten 2018 i SVT1 och SVT Play.

Se programserien i SVT Playlänk till annan webbplats

Maträddarnas bästa tips ur programmet:

  • Lukta och smaka. Känns det bra kan du äta.
  • Skilj mellan bäst före och sista förbrukningsdag! Mycket kan ätas även efter sista förbrukningsdagen
  • Ägg håller oftast 5 månader i kylskåp. Den korta bäst före-datumen är anpassad för alla EU-länder, där ägg ofta står på köksbänken. Filmjölk, är konserverad mjölk, och varar också "i en evighet".
  • Orkar du inte äta upp på restaurangen? Be om en doggybag! Det är inte skämmigt...
  • Du måste kanske inte laga ny middag varje dag? Gör restfest var tredje!

Anna Thodenius

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör