10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Publicerad 31 januari 2019 14:33 - Uppdaterad 31 januari 2019 14:34

Boksuccé om krigets sjömän blir NRK:s största dramasatsning

Drygt 150 miljoner satsas på Jon Michelets ”Skogmatrosen”.

I flera år har en filmatisering av författaren Jon Michelets bokserie En sjøens helt (En havets hjälte) diskuterats i Norge.

Michelet avled förra våren, bara dagar efter att han avslutat den femte och sista boken i serien som handlar om de norska sjömännens liv under andra världskriget. Huvudpersonen heter Halvor Skramstad och är en ung man från Rena i det skogiga inlandet i östra Norge (därav titeln Skogmatrosen på boken som nu blir basen för en TV-serie).

Böckerna som började komma ut 2012 har blivit bestsellers i Norge men inte översatts till svenska. Jon Michelet var i någon mening en norsk motsvarighet till Jan Guillou. Han har även varit sjöman och hade sjöbefälsutbildning.

Äkthet en stor fråga

Det är produktionsbolaget Filmkameratene och NRK som tillsammans ska göra 8 x 45 minuter av Skogmatrosen. Målet är premiär på NRK 2021 eller 2022.

NRK satsar 75 av de ungefär 150 miljonerna som serien beräknas kosta. Resten måste produktionsbolaget skaffa fram på egen hand.

Producenten John M Jacobsen på Filmkameratene har arbetat i flera år med att förbereda tv-dramatiseringen av Jon Michelets böcker.

– Vi har funderat mycket exempelvis på hur vi ska få det att se äkta ut när de seglar genom Suezkanalen 1940. Sen ska vi ju också bomba Liverpool och det blir en stor utmaning.

Jacobsen hoppas sedan på en fortsättning.

– Vi vill ju göra tv av alla böckerna men NRK har varit väldigt tydliga med att de inte är förpliktigade till mer än en säsong. Så vi får helt enkelt se, säger John M Jacobsen.

Läs merlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör