11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Maria Rørbye Rønn har varit DR:s generaldirektör sedan 2010. Foto: Agnete Schlichtkrull/DR

Publicerad 16 januari 2019 09:54 - Uppdaterad 17 januari 2019 15:35

2018 var ett tufft år för DR-chefen

Fjolåret präglades för Maria Rørbye Rønns del av den stora nedskärningen.

2018 var året då en majoritet av Danmarks politiker enades om att inte bara avskaffa TV-licensen utan även skära ner PS-bolaget DR:s budget med 20 procent.

– För mig var det otroligt viktigt att kunna använda en sådan kritisk situation till en förändring som också pekar framåt. Och det var så som vi i DR:s direktion skred till uppgiften, säger DR:s generaldirektör Rørbye Rønn i en intervju på DR:s hemsida.

Inte minst kommer DR:s digitala omställning att påskyndas av politikernas sparkrav. Dagens sex vanliga ”flow” TV-kanaler blir tre från 2020 och antalet radiokanaler minskas från åtta till fem.

Maria Rørbye Rønn informerar DR-medarbetarna om nedskärningen den 18 september 2018. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Enormt uppdrag

För Maria Rørbye Rønn var det extra smärtsamt att behöva skära ner i sin egen direktion och göra sig av medarbetare hon haft under många år.

– Spar- och utvecklingsplanen är den mest omfattande arbetsuppgift jag någonsin haft. Kombinationen av att skära ner och samtidigt lyckas i ett medielandskap som utvecklar sig så snabbt har varit ett enormt uppdrag, säger Rørbye Rønn som även påpekar att uppgiften underlättats, dels av att DR:s styrelse varit enig och att man haft ett bra samarbete med facken.

Maria Rørbye Rønn har varit DR:s chef sedan 2010. Hon är född 1964 och kom till bolaget som upphovsrättslig jurist år 1995. År 2007 blev hon chef för DR:s avdelning för juridik, politik och strategi.

Läs hela intervjun på DR:s hemsidalänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör