5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

I programmet Fråga Lund görs olika experiment och expertpanelen bestående av Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Armita Golkar, Jessica Abbott och Henrik Widegren svarar på frågor om allt mellan himmel och jord under ledning av Kristian Luuk. Foto: SVT

Publicerad 4 januari 2019 09:30 - Uppdaterad 4 januari 2019 09:31

”Fråga Lund” utsedd till ”Årets folkbildare 2018”

SVT:s program ”Fråga Lund” har blivit utsett till ”Årets folkbildare 2018” av föreningen Vetenskap och folkbildning.

Programmet tilldelas utmärkelsen för att med hjälp av forskare och andra experter inom olika ämnesområden på ett lättillgängligt sätt besvara tittarfrågor kring forskning och vetenskap.

– För oss som jobbar med public service är såklart priset årets folkbildare en särskilt het dröm att få ta emot. Producent Mårten Evers, redaktionen på Nexiko, våra fantastiska experter, Kristian Luuk, projektledarna Julia Törnberg, Pär Nordahl från SVT Malmö och så många fler har gjort ett fantastiskt jobb med att ständigt utveckla det här programmet. Som är ännu ett bevis på att underhållning och kunskap kan vara en fantastisk kombination på SVT, säger Petter Bragée, programchef SVT Malmö.

Föreningen skriver att ”Fråga Lund fångar upp många tittare i alla åldrar som kanske inte annars hade intresserat sig för vetenskap och forskning. Genom sitt format med en blandning av fakta och lekfullhet lockar man en annan – och betydligt större – publik än de rent faktabaserade vetenskapsprogram som också finns i public service-utbudet. Allmänheten får tack vare Fråga Lund möjlighet att ta del av aktuell forskning utan att själva vara på expertnivå”.

– Vår första säsong med denna nyinkarnation 2016 fick mycket och hård kritik. Vi "kränkte en hel lärdomskultur" med "ett pinsamt bottennapp" och recensenter "vred sig i skam". Mest upprörda var kritikerna över att det hela var för underhållande och för långt från original-konceptet. Men redan från början hittade den breda publiken programmet och älskade i synnerhet vår kunniga expertpanel. Som var modiga nog att följa med oss till säsong två och tre. Jag är stolt över dem, över att vi fortsatte våga vara breda och smarta samtidigt, och över att SVT:s programledning stod stadigt i stormen och tillät oss fortsätta fila på konceptet. Med det här priset i ryggen ska vi göra säsong fyra till den allra bästa hittills, säger Petter Bragée.

Fråga Lund erhåller Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare 2018 och en prissumma på 30 000 kronor.

Charlotta Lambertz

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör