11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Den 19 december var det avtackning för Maria Groop Russel, divisionschef för Allmän-tv, som lämnar SVT den 6 januari. I slutet av januari tillträder hon sin nya tjänst som vice vd på Dramaten. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 20 december 2018 09:52 - Uppdaterad 21 december 2018 10:21

Avtackning för Maria Groop Russel: ”Det har varit helt fantastiska år på SVT”

Den 19 december var det avtackning för Maria Groop Russel, divisionschef för Allmän-tv, då hon den 6 januari lämnar SVT för att tillträda sin nya tjänst som vice vd på Dramaten i slutet av januari 2019.

– Det har varit helt fantastiska år på SVT. Jag har fått jobba med så många duktiga människor här som verkligen brinner för det de gör och som också sett saker hos mig som fått min förmåga att lyfta, säger Maria Groop Russel.

Under sina år på SVT har Maria haft en mängd olika roller. Hon började år 1990 då hon gjorde sin journalistpraktik som reporter på ABC-nyheterna. Därefter har hon bland annat arbetat som nyhetsreporter, projektledare och genrechef för barn, beställare för barn, ung, fakta, dokumentär, kultur, chef för Allmän-tv Stockholm, chef för SVT-interaktiv och nu senast som divisionschef för Allmän-tv.

– Jag har varit på många ställen och sett företaget från olika perspektiv. I grunden har uppdraget varit detsamma – att leverera riktigt bra innehåll till vår publik – oavsett genre. Mycket handlar om att ta reda på hur människor har det och berätta om det. Public service är en demokratisk nyttighet, det är lätt att bli besjälad och känna att det är meningsfullt, säger Maria Groop Russel.

”Fascinerande svårt att göra bra tv”

Allmän-tv, med verksamhet i Umeå, Stockholm, Malmö och Göteborg, levererar mer än 600 olika programtitlar varje år. Verksamheten sträcker sig över flera programområden som fakta, barn, drama, dokumentär, samhälle, underhållning, kultur och vetenskap.

– Det är fascinerande svårt att göra bra tv – det kräver stor känsla. Men det är roligt ”när det klickar” och vi får bra genomslag. Jag tycker om när vi är modiga och vågar tänka nytt, men det kräver också att man har gjort noggranna överväganden innan. Mitt jobb har till stor del varit att organisera förutsättningar för att andra ska kunna leverera bra innehåll, säger Maria Groop Russel.

”Samarbeta för att få saker gjorda”

Har du något råd till din efterträdare?

– Det finns ofta många bra idéer, men för att de ska bli verklighet måste man lösa frågan om hur de ska utföras. Att ha förmågan att se hur de stora systemen fungerar och att vilja något själv, ha en ”entreprenörsanda”, och samarbeta för att få saker gjorda – då kan nästan vad som helst hända här, säger Maria Groop Russel.

Hon tycker att SVT har varit bra att hänga med i utvecklingen.

– Det är utmanande tider för media och idag konsumerar vi rörlig bild på ett annat sätt än tidigare. SVT har gjort en enorm resa från monopol till en helt ny marknad. Vi har klarat övergångarna mellan stora omställningar bra, som till exempel digitaliseringen med SVT Play och den nya distansproduktionen. Jag tycker att vi har varit duktiga på förändringar och innovation och jag tycker att vi ligger långt fram. Men vi får aldrig bli bekväma. Hur vi berättar, om vad och för vem – det är de eviga frågorna, säger Maria Groop Russel.

Vice vd på Dramaten

I slutet av januari börjar Maria tjänsten som vice vd på Dramaten i Stockholm.

– Det blir en utmaning, men det ska bli kul. Dramaten är, precis som SVT, en kreativ institution. Jag tar med kärleken till innehållet och skapandet från SVT och jag kan se flera likheter i mitt nuvarande jobb, både när det gäller utmaningar och i engagemang hos de som arbetar. För mig är teater en viktig konstform, det är något speciellt med att få uppleva något som sker i rummet, säger Maria Groop Russel.

Den 19 december var avtackning för Maria på SVT.

– Jag kommer att sakna alla fantastiska kollegor på SVT. Men samtidigt känner jag mig glad, nyfiken och förväntansfull inför min nya tjänst. Och det ska bli intressant att få fortsätta få följa public service utifrån, avslutar Maria Groop Russel.

Text och foto: Charlotta Lambertz

Bildcollage från avtackningen

Maria Groop Russel och Monica Andrae, tidigare projektledare och producent på barn- och ungdom som tillsammans med Ragna Wallmark rekryterade Maria till SVT. Till vänster Christian Wistrand, programcontroller.

Carolina Källestål, chef ATV Sverige och Hanna Stjärne, vd på SVT.

Andreas Bedinger, chef ATV Stockholm.

Anne Lagercrantz, chef Nyhetsdivisionen och Sabina Rasiwala, HR- & kommunikationsdirektör.

Hanna Larsson, digital strateg på HR & kommunikation och Malin Elmsäter, chefsassistent.

Helena Olsson, programbeställare, Christian Wistrand, programcontroller, Lena Glaser, programdirektör, Eva Beckman, programbeställare, Safa Safiyari, kanalchef Barnkanalen och Peter Nyrén, programbeställare.

Ragna Wallmark, tidigare projektledare, producent och chef på Barnredaktionen och som tillsammans med Monica Andrae rekryterade Maria Groop Russel till SVT.

Mariana Engvall, programassistent på dokumentär och Anne-Charlotte Lannebjer, controller på ATV.

Bengt Strömbro, programchef SVT Umeå, Maria Groop Russel och Johan Brånstad, projektledare Dokument inifrån.

Henrik Grinbaum, chefsjurist och Jan Axelsson, tidigare programdirektör.

Linda Strid, vd-assistent, Kajsa Christensson, chefsassistent och Andreas Bedinger, chef ATV Stockholm.

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör