22 augusti

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 17 december 2018 14:04 - Uppdaterad 17 december 2018 17:13

Håkan Sandberg

In Memoriam: Håkan Sandberg

Håkan Sandberg har avlidit vid en ålder av 69 år efter en lång tids sjukdom.

Håkan var en av ”72:orna”, det vill säga en av många SVT medarbetare som började på SVT 1972. Första jobbet var ett reporter-vik på Ekot, och efter det följde en lång rad andra vikariat tills han blev fastanställd 1975, då som programannonsör i TV2.

Efter ett antal år i Stockholm tog sig Håkan till i Växjö där han 1994 blev redaktionschef. Det blev starten på en ”gyllene period”. SVT hade då beslutat att lägga all produktion av ungdoms-tv i Växjö med Håkan som chef.

Han banade väg för en lång rad talanger, både framför och bakom kameran. Peter Settman, Fredde Granberg och Gry Forsell är tre personer som tog sina första karriärsteg under Håkans ledning.

Några år senare blev Håkan chef för sändningsredaktionen i Stockholm, och fick då vara med om att ta fram den nya SVT grafiken – ”Blomman” – som började användas 2001.

Håkans stora teknikintresse gjorde att han alltid höll sig i framkant, så när Medielabbet lanserades 2001 blev det en naturlig plats för Håkan. Växthuset ersatte sedan Medielabbet, och när den avdelningen upphörde fick Håkan ansvar för omvärldsbevakning på SVT International. De senare åren var Håkan sjukskriven fram till 2016 då han gick i pension.

Förutom ett stort teknikintresse – ingen hade lika många olika kabel-, satellit-, och webboxar som Håkan – så var han otroligt nyfiken. Han gav inte upp förrän han hittat sätt att ta ned sändningar från alla satelliter till Växthuset, även om inte alla alltid var helt lagliga. Han gillade utveckling och tyckte om att lära sig nya saker.

Han var också mycket generös med sin kunskap och lät ofta andra ta åt sig äran, något som kanske var en av nycklarna till hans förmåga att odla talanger.

När han inte satt och grejade med inspelningsapparater så ägnade han tiden åt det fina i livet. I hans fall körsång, öldrickande och gott kaffe.

Markus Sterky, omvärldsanalytiker och formatsinköpare på SVT samt tidigare chef för Växthuset

14 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör