15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Dokumentärfilmen ”Bergman – ett år, ett liv” blev vald till 2018 års bästa dokumentär vid årets European Film Academy Awards, EFA. Foto: Arkiv/Göran Assbring /SVT

Publicerad 17 december 2018 15:26 - Uppdaterad 19 december 2018 09:50

Bergmandokumentär prisad på European Film Academy Awards

Dokumentärfilmen ”Bergman – ett år, ett liv” blev vald till 2018 års bästa dokumentär vid årets European Film Academy Awards, EFA.

Filmen är en långfilm samproducerad av SVT och B-reel och är regisserad av Jane Magnusson.

– Det är magiskt att arbeta med en regissör som Jane som har en så unik röst, en egen berättarförmåga som når igenom i hela världen. Hon ger oss en personlig och ny bild av Bergman som inspirerar både gamla fans och de som tidigare inte har någon större koll på honom. Jag ser mycket fram emot att vi under julhelgen ska sända Janes serie i fyra akter om Bergman och hans liv. Det är så lustfyllt att ta del av Janes berättelse, säger Emelie Persson, projektledare för ”Bergman - ett år, ett liv” och ”Bergman - ett liv i fyra akter”.

Filmen fick ett fint mottagande på sin världspremiär under filmfestivalen i Cannes tidigare i år. Den hyllades bland andra av amerikanska Variety som satte den på sin lista över de 12 bästa filmerna under årets i Cannes-festival.

Jane Magnusson. Foto: Albin Biblom

SVT sänder en serie i fyra delar, ”Bergman - ett liv i fyra akter”, som är en lång-version av dokumentärfilmen med start den 26 december, då alla fyra delar även läggs ut på SVTPlay.

– Tv-serien är ju fyra heltimmesavsnitt så där får man mer av allt! Vi har gjort en slags kartläggning över hans liv. Vi möter den världsberömde regissören, de många kvinnorna i hans liv, den sprakande arbetsmaskinen, och en man med väldigt mycket makt, säger Jane Magnusson.

Jane Magnusson är anställd på SVT:s kulturredaktion, men är för närvarande tjänstledig för externa produktioner, bland annat en serie om Hasse och Tage som SVT sänder nästa jul.

Läs även Strålande mottagande för ”Bergman – ett år, ett liv” under filmfestivalen i Canneslänk till annan webbplats

Flera SVT-nomineringar

Tre SVT-samproduktioner fanns med bland de nominerade till EFA – ”Gräns”, ”Borg” samt ”Bergman – ett år, ett liv”. Peter Hjorth tilldelades pris för bästa visuella effekter för filmen ”Gräns”.

Läs mer om SVT-nomineringarnalänk till annan webbplats

Fakta: European Film Awards är ett pris som delas ut årligen av Europeiska filmakademin för utmärkta insatser inom europeisk film. I år delades priserna ut vid en gala i Sevilla lördagen den 15 december.

Charlotta Lambertz

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör