21 augusti

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 14 december 2018 14:33 - Uppdaterad 14 december 2018 14:37

Eric Forsgren

Eric Forsgren. Foto: Ulf Stråhle/SVT

In Memoriam: Eric Forsgren

Eric Forsgren, Lidingö, har avlidit den 9 november vid 90 års ålder. Närmast sörjande är barn och barnbarn.

En tv-legendar har lämnat oss. Det var Eric Forsgren och fotografen Per-Åke Blidegård som öppnade Norrlandsfönstret för den svenska TV-publiken. De rapporterade för Aktuellt om vad som hände i övre Norrland. De första åren kunde de inte se sina nyhetsinslag själva. De skickade en speakertext och den oredigerade filmen med flyg till Stockholm där en redigerare på Aktuellt sammanställde materialet till ett nyhetsreportage.

De nordliga pionjärerna väckte stor uppmärksamhet. De kallades ödemarksteamet. Reportagen tillkom under stora strapatser. I sina memoarer berättar Eric om hur de klättrade längs branta fjällväggar, pulsade i djupa kärr och kämpade med trettiofemgradig kyla.

Tv-mediet var nytt och hade hög status. Eric har berättat om hur de vid ett tillfälle skulle filma på en arbetsplats, tror det var ett kraftverk. Döm om deras häpnad när de mötte vattenrallare klädda i kostym och slips. Teamet undrade förstås varför. Jo men när TV kommer, måste man klä sig fint, sa jobbarna.

Eric Forsgrens liv är ett exempel på den tidens klassresor. Hans ansHanspappa blev föräldralös när han var tre år och auktionerades ut av kommunen till de fosterföräldrar som tog minst betalt. Pappan jobbade sen på pappersmassefabriken i Robertsfors i Västerbotten. Mamma var hemmafru. Familjen hade inte råd att låta Eric åka till Umeå och ta realexamen. Men tack vare korrespondensstudier på Hermods fick han chansen att ta realen. Och sen började hans framgångsrika journalistkarriär på tidningar i Västerbotten som senare också följdes av sejourer på Stockholmsredaktioner.

Efter åren som journalist i norr, startade han eget tillsammans med sin bror.

Och visade sig då också vara en framgångsrik entreprenör.

Men det steg honom inte åt huvudet. Värderingarna från det enkla hemmet i Västerbotten behöll han in i det sista, trots det fashionablare boendet på Lidingö.

Han delade också generöst med sig av sitt överskott. Uppmuntrade Alzheimerforskningen men även dokumentärfilmare.

K-G Bergström

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör