11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 12 december 2018 15:29 - Uppdaterad 12 december 2018 15:30

Fortsatt minskat penningflöde till europeisk PS

Ny EBU-rapport lyfter utmaningen att göra mer för mindre.

Den genomsnittliga finansieringen av tv-och radio-unionen EBU:s medlemsföretag minskade med 1,4 procent i fjol. Det framgår av nya rapporten Funding of Public Service Media 2018.

Över en tredjedel av EBU-medlemmarna fick mindre pengar 2017 än året innan. Dessa bortfall kunde endast delvis kompenseras av effektiviseringar. Många bolag tvingades minska på programinvesteringar.

Rapporten, som tagits fram av EBU:s Media Intelligence Service (MIS), visar att penninginflödet till medlemmarna under de senaste fem åren ökat nominellt med 2,9 procent men när hänsyn tagits till inflationen så blir det en minskning med 0,6 procent.

EBU:s medlemmar erbjuder för närvarande nästan 2 000 olika tv- och radiokanaler, plus otaliga online-plattformar. Och snittkostnaden är endast 0,1 Euro per medborgare och dag, enligt MIS.

– Public service levererar otvivelaktigt väldigt mycket för pengarna till medborgarna. Men i en tid då PS förväntas att göra mer för att nå alla olika publikgrupper så måste regeringarna se till att det finns tillräcklig och hållbar finansiering, säger David Fernandez Quijada, chef för MIS.

Läs mer:länk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör