15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Adde Granberg, teknikdirektör på SVT och exekutiv producent för VM-sändningarna. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 10 december 2018 13:44 - Uppdaterad 19 december 2018 10:26

”Det här är en motor för framtidens produktionssätt”

SVT har under flera år arbetat intensivt för att göra en förflyttning framåt när det gäller flexibel och effektiv produktionsteknik. I vinter blir det skarpt läge när SVT är värd för 700 miljoner tittare i VM-sändningarna från Åre och Östersund – som båda görs på distans.

– SVT var väldigt tidiga på att jobba med distansproduktion, vilket bland annat beror på att vi inte har OB-bussar internt. Så istället för att hyra in teknik och personal har vi valt att lägga investeringarna inom huset för att bygga upp både teknik och kompetens som vi kan återanvända där den behövs. Det blir betydligt mer kostnadseffektivt, säger Adde Granberg, teknikdirektör på SVT och exekutiv producent för VM-sändningarna.

Långsiktiga investeringar

År 2019 blir ett stort sportår för SVT som bland annat kommer stå som värd för 700 miljoner tittare när alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund avgörs i februari och mars. Vintersportsändningarna är också en del i det stora teknikförflyttningsarbetet ”Produktion 2020”.

– Produktion 2020 handlar om att SVT ska kunna producera var vi vill och när vi vill, samt att vi ska ha en gemensam och flexibel produktionsteknik. I praktiken innebär det till exempel när det gäller VM-sändningarna att vi har kameror och teknik på plats i Åre och Östersund, men att själva kontrollrummet med personal sitter i Stockholm, säger Catharina Gilljam, produktionschef och ansvarig för Produktion 2020.

Produktion 2020 startade med en förstudie våren 2017 med syftet att se över hur SVT kunde effektivisera sina produktionssätt, utveckla tekniken för distansproduktion, gå från kontrollbord till kontrollyta och även se till att olika produktionsorter sitter på samma teknik.

– När vi började det här arbetet kunde vi konstatera att tekniken på de olika orterna skiljde sig åt. När vi nu investerar gör vi det ”ortsneutralt”. Med en enhetlig utrustning och personal som har samma kompetens blir det mer flexibelt och lättare att samarbeta för att till exempel kunna låna personal av varandra, säger Catharina Gilljam.

Catharina Gilljam, produktionschef och ansvarig för Produktion 2020. Foto: Charlotta Lambertz

Stora distanssändningar

Sedan i juni i år har SVT i Göteborg använt den nya tekniken för de lokala nyhetssändningarna som sänds därifrån. SVT gör även andra typer av distanssändningar där man kan använda kameror ute på olika platser, men där sändningarna styrs från befintliga kontrollrum.

– En av de första stora sportsändningarna vi gjorde på distans var Vasaloppet år 2016. Sedan dess har vi gjort flera stora distanssändningar som till exempel från Almedalen i somras, där själva spelplatsen var på Gotland, men där teamet samarbetade på distans med funktioner på plats både i Göteborg och Stockholm. VM-sändningarna blir något nytt med runt 50–60 kameror och många signaler som ska förflyttas. Alla investeringar vi gör för detta ska även vara till nytta för SVT i framtiden, säger Catharina Gilljam.

– Går det att göra i Åre och Östersund, i de extrema förhållanden som det innebär – går det att göra överallt. När VM-sändningarna är över står vi kvar med nya möjligheter och kompetent personal. Vi stärker vår position som attraktiv arbetsgivare men även som partner för de som säljer rättigheter. Det i sin tur stärker vårt varumärke och ger oss framtida konkurrensfördelar. Det här är en motor för framtidens produktionssätt, avslutar Adde Granberg.

Fakta - Produktion 2020

Produktion 2020 – att jobba flexibelt och nyttja resurser där det finns kapacitet.

Remote-teknik

En teknik som gör det möjligt att producera på distans där det finns fiberuppkoppling. Det betyder att tekniken bakom kontrollrummen, det vill säga var den tekniska utrustningen är placerad, inte längre är lika viktig. Man kan till exempel använda kameror på ett ställe, kontrollpanelen med förtittar på samma eller en annan plats och ljud och bildkontroller på ett tredje ställe.

Skillnad kontrollrum/kontrollyta

I traditionella kontrollrum finns paneler, till exempel bildmixer, som är sammankopplade via en kabel med den teknik som den styr och hårdvaran finns i närheten. Med en kontrollyta så är panelen istället sammankopplad via nätverk med tekniken, som styrs av mjukvara. Det innebär alltså att hårdvaran inte behöver vara lokalt placerad.

Ortsneutral produktionsteknik

Med ortsneutral teknik kan den teknik som är placerad på ett ställe nås via nätverk från den ort man befinner sig på. Det innebär alltså att vi kan ha en gemensam teknik för flera programorter och vi kan på så sätt samutnyttja den.

Charlotta Lambertz

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör