15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Idag har dokumentärserien ”36 dagar på gatan” premiär där fotografen Christoffer Hjalmarsson lever som hemlös utan pengar och bostad i ett kallt och vintrigt Stockholm. Foto: Janne Danielsson /SVT

Publicerad 4 december 2018 10:10 - Uppdaterad 13 december 2018 11:06

”Viktigt att få berätta de här människornas historier”

Tisdagen den 4 december har dokumentärserien ”36 dagar på gatan” premiär där fotografen Christoffer Hjalmarsson lever som hemlös utan pengar och bostad i ett kallt och vintrigt Stockholm. Men det är inte han som är den främsta huvudpersonen, utan alla de människor han träffar och som av olika anledningar hamnat ute i kylan.

– Många av de personer jag har träffat ute på gatan har varit tacksamma för att jag gör det här och för att jag ser dem. Jag tycker att det är viktigt att få berätta de här människornas historier, säger Christoffer Hjalmarsson.

Elvis-Janne, Bamse och Thomas är hemlösa och lever på Stockholms gator. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Idén till programmet kommer från ett norskt program ”Petter uteligger” som sändes år 2015 där filmaren Petter Nyquist frivilligt lämnar sin familj för att leva som hemlös i sex månader på Oslos gator.

– Produktionsbolaget ITV kom till mig med ett förslag om hur vi skulle kunna göra detta i Sverige. Jag gillade idén och vi funderade på olika namn som skulle kunna tänkas göra detta. Christoffer som har en stor vana av att arbeta i tuffa miljöer, med allt från krigszoner till nära djupa reportage i Sverige, var en person vi trodde skulle passa, säger Micael Lekberg, programchef och ansvarig utgivare för programmet.

– När jag blev kontaktad i januari 2017 och fick se det norska programmet kunde jag inte alls se mig i den roll som Petter hade. Jag har aldrig gillat att stå framför kameran utan är mer bekväm bakom, säger Christoffer Hjalmarsson.

Men trots det blev Christoffer ändå nyfiken på idén.

– Jag vet att jag har en förmåga att komma människor nära och jag drogs till sättet att få komma djupare inpå deras vardag. För mig har det varit viktigt att inte ”turista” i deras verklighet och sedan bara försvinna. Jag har fortfarande kontakt med många av de jag lärde känna, berättar Christoffer Hjalmarsson.

Daniel och Bim är hemlösa. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Stort säkerhetsarbete

Programidén var att Christoffer skulle ge sig ut på Stockholms gator i en månad utan pengar, bostad eller sitt vanliga nätverk. Till hjälp hade han en liten kamera, en ljudupptagare och ett litet stativ.

Micael Lekberg.

– På många sätt var han skyddslös och därför la vi ner mycket förberedelser gällande säkerhetsaspekten bland annat hade han ett larm på sig som han kunde utlösa om det uppstod en farlig situation, säger Micael Lekberg.

– Det märkliga var att de situationer jag upplevde som mest skrämmande oftast var de i mötet med ”vanliga” människor, inte de hemlösa. Jag minns till exempel när jag lagt mig i ett uppvärmt garage för att sova och plötsligt hörde en hund som gav skall. Det var en vakt som kom för att söka igenom garaget, ett tag trodde jag att han skulle släppa hunden på mig – då var jag på riktigt livrädd, säger Christoffer Hjalmarsson.

Många etiska diskussioner

I serien får vi följa flera olika personer som av olika anledningar hamnat snett. Vissa har haft ett långvarigt drogberoende, andra har haft jobb och familj, men där till exempel en skilsmässa gjort att de tappat fotfästet över tillvaron. Christoffer följer dem i deras vardag, vilket även innefattar skildringar av droganvändning och kriminella handlingar.

– Det går inte att skildra denna värld sanningsenligt utan att ibland behöva visa människor som är drogpåverkade eller berusade. Det kräver ett stort ansvar av oss som publicister och vi har haft många diskussioner med bland annat SVT Etik om vad vi kan visa eller inte. Vi vill absolut inte exploatera dessa människor eller utsätta dem för några risker med våra publiceringar, säger Micael Lekberg.

Martin är pensionär och hemlös. Hans pension räcker inte till en bostad och nu åker han runt på bussar och tåg, natt efter natt, för att förhoppningsvis få sova några timmar. Foto: Christoffer Hjalmarsson

Visat materialet för de medverkande

Sammanlagt levde Christoffer på gatan i 36 dagar.

– När vi gav oss in i det här hade vi ingen aning om Christoffer skulle lyckas med sitt uppdrag. Om han överhuvudtaget skulle klara sig på gatan själv och om det material han fick med sig skulle hålla för publicering. Men det blev riktigt bra, säger Micael Lekberg.

När Christoffer tog kontakt med de människor han skildrar på gatorna var han hela tiden öppen med vem han var, att han hade en kamera med sig och vad deras publicistiska idé var. Dessutom har alla i efterhand fått se de delar de medverkar i och godkänt dessa.

– Det har varit ett enormt jobb att få tag på dessa människor för att visa dem materialet, men för oss har det varit jätteviktigt, säger Christoffer Hjalmarsson.

Känslomässigt berörd

Att leva utan bostad på vintern var en stor utmaning för Christoffer.

– Det är tortyr att inte få sömn och det är fruktansvärt jobbigt att leva ute i kylan. Att vi valde den här årstiden är för att den ändå ger en mer rättvisande bild av hur det är för de som på riktigt är hemlösa. Så här kring juletider, när många samlar familj och vänner, är det också en kontrast till hur det är för de som lever ensamma. När jag var liten brukade vi alltid titta på Karl-Bertil Jonssons julafton, den filmen har varit en förebild för mig på många sätt, säger Christoffer Hjalmarsson.

Efter de 36 dagarna var det dags för Christoffer att återgå till sin vardag, med jobb, pengar, lägenhet och flickvän.

– Jag blev väldigt känslomässigt berörd av det här arbetet och jag har fortfarande kontakt med de jag kan ha kontakt med. Glädjande nog har det vänt för några som har fått både jobb och bostad. Men för andra är situationen densamma. Många lever i en svart skugga av Stockholm – förhoppningsvis hjälper den här serien till att ljusa upp den skuggan något och gör den världen mer synlig, avslutar Christoffer Hjalmarsson.

Programbeställare Helena Olssons blogg om programmet.länk till annan webbplats

Charlotta Lambertz

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör