11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 23 november 2018 14:54 - Uppdaterad 23 november 2018 14:56

Eva Unosson

Eva Unosson.

In Memoriam: Eva Unosson

På kvällen den 16 november nåddes vi av beskedet att vår vän och kollega Eva Unosson, har lämnat oss efter en tid av sjukdom, vid en ålder av 59 år. Sorgen och saknaden är stor, inte bara efter en duktig journalist, utan även en fin medmänniska med stort hjärta för andra.

Eva föddes i Mariestad. Via bland annat Göteborg och Alstermo hamnade hon med sin familj i Jönköping 1970, där hon sedan blev kvar. Uppväxten präglades av segling och framför allt hästar, som sedan blev en väldigt viktig del av hennes liv.

Just djurintresset, har präglat Eva. Åtskilliga är de morgnar då hon hunnit med stallpass innan hon tagit sig till jobbet. Evas älskade djur; hästar, hund och katt fanns hela tiden högst på hennes priolista. Även ett sätt att hantera ett krävande arbete.

Eva uppväxt präglades av segling och framför allt hästar, som sedan blev en väldigt viktig del av hennes liv. Foto: Lennart Broman

Som journalist arbetade Eva på Smålandsbygdens tidning och Jönköpings-Posten innan hon 2002 fick jobb på SVT och den lokala redaktionen i Jönköping. Under åren har det blivit flera inhopp även för riksnyheterna i Stockholm. Eva engagerade sig även i fackligt arbete under många år.

Eva drevs av en nyfikenhet och en vilja att lyfta fram orättvisor. Hon hade alltid många idéer på gång, kanske ibland väl många samtidigt när det bubblade över av uppslag. Vi minns med värme och leende hennes vana att ställa ifrån sig halvdruckna kaffekoppar lite varstans, eller förlägga telefonen, när något nytt spännande fångade intresset. Samtidigt kunde hon visa en enorm skärpa när det gällde att rapportera direkt från en komplicerad händelse. Då var det totalt fokus på nyheten.

Eva besatt även en envishet som vi ofta såg prov på. Bara några veckor innan sjukdomen blev för svår frågade hon efter ett av de fall hon hade bevakat, och undrade om vi hade koll på vad som hade hänt det senaste.

Men Eva var så mycket mer än bara en reporter i mängden. För henne var kollegerna en extra familj. Och kärleken var besvarad, det visar inte minst de många ord av uppskattning som uttryckts. Vid mitt sista besök hos Eva, några dagar före hennes bortgång, var det arbetet och hur vi hade det på jobbet hon ville höra om. Mycket hellre än att prata alltför mycket om hur hon själv mådde.

Vi saknar verkligen Eva i vårt gäng, hennes skratt, hennes värme och uppmuntran, och våra varma tankar går till familjen - sambon Peder och systern Lena.

Daniel Rundqvist, redaktionschef på SVT Jönköping

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör