10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Danmarks Radio i DR Byen i Köpenhamn. Foto: John Alexander Sahlin

Publicerad 21 november 2018 16:49 - Uppdaterad 21 november 2018 16:50

DR:s innehåll ska bli mer tillgängligt

Nya sändningstillståndet ska förbättra för syn- och hörselskadade.

I många år har DR, liksom exempelvis SVT, arbetat för att även människor med olika funktionsnedsättningar ska kunna ta del av innehållet i TV och radio. Exempelvis genom textning, teckentolkning, rösttolkning och syntolkning.

Men i det nya public service-kontraktet (2019-2023)mellan DR och danska staten genom Kulturministeriet nyligen ingår vidareutveckling av hjälptjänsterna.

– Bland annat ska vi göra något åt att att det i direkttextning är 4-6 sekunders glapp mellan text och bild, säger Heidi Sivebæk som är DR:s redaktör för tillgänglighet och mångfald.

I det kommande kontraktet krävs att DR ska texta 95 procent av alla förproducerade program och 70 procent av de direktsända programmen.

– Vi når dessa siffror redan idag men i det kontrakt som nu löper ut var kraven lägre, förklarar Heidi Sivebæk. Men framförallt krävs från och med nästa år att kraven ska gälla alla plattformar.

App för upplästa texter

En annan nyhet i det nya kontraktet är att DR ska skapa en möjlighet för användarna att få upplästa undertexter via en app i sin telefon. Bakgrunden uppges vara att idag är det många som har svårt att se TV tillsammans med andra och att en app skulle kunna bidra till att förbättra dessa tittares upplevelse

Läs merlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör