11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Radiotjänst i Kiruna finns kvar under 2019 för att slutföra uppdraget. Foto: Radiotjänst

Publicerad 15 november 2018 10:10 - Uppdaterad 15 november 2018 13:00

Radiotjänst i Kiruna slutför sitt uppdrag under 2019

Den 14 november beslöt riksdagen att ersätta den nuvarande radio- och tv-avgiften med en allmän public service-avgift från och med den 1 januari 2019. Den nya public service-avgiften administreras av Skatteverket, men Radiotjänst i Kiruna (Rikab) som har hand om nuvarande avgiften finns kvar under 2019 för att slutföra uppdraget.

Carl-Gustav Johansson. Foto: Kent Tunlind

– Vi har under våra 30 år utvecklat en mycket väl fungerande verksamhet som gott och väl uppfyllt det uppdrag vi har från staten och våra ägare. Detta är vi mycket stolta över och tar med oss i framtida yrkesutmaningar, säger Carl-Gustav Johansson, vd i Radiotjänst.

Radiotjänst ägs av SVT, Sveriges Radio och UR. SVT äger 61 procent, Sveriges radio 34 procent och UR äger 5 procent och nuvarande styrelseordförande är SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Radiotjänst har skapat förutsättningar för ett fritt och oberoende public service i Sverige i decennier. Att samla in avgifter är inte alltid det enklaste jobbet, men medarbetarna har tagit sig an uppgiften på ett mycket professionellt sätt och byggt ett starkt och kompetent företag, säger Hanna Stjärne.

Dagens radio- och tv-avgift betalas av alla hushåll som har en tv-mottagare. Den nya public service-avgiften blir istället individuell och betalas av alla över 18 år som har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Den nya public service-avgiften kommer att betalas via skattsedeln och administreras av Skatteverket. Avgiften kommer att tas in automatiskt vilket innebär att inga fakturor kommer att krävas. I stället kommer avgiften dras via preliminärskatten och redovisas på inkomstdeklarationen. Systemet införs 1 januari 2019 och redovisas första gången på inkomstdeklarationen våren 2020.

Avsluta och återbetala förskottsbetalade avgifter

I och med beslutet vidtar ett omfattande arbete hos Radiotjänst i Kiruna med att avsluta och återbetala förskottsbetalade avgifter. Alla hushåll kommer att informeras inom ett par dagar om hur allt går till.

– Det är kort tid mellan riksdagsbeslut och övergång och därför stärker vi upp vår Kundservice och utökar öppettiderna från nu och fram till årsskiftet. Det kan uppstå väntetider men vi jobbar för att hantera alla ärenden så skyndsamt som möjligt, fortsätter Carl-Gustav Johansson.

Det hela kommer att ske mer eller mindre automatiskt, men Radiotjänst vill ändå uppmana alla, som inte redan gjort det, att registrera konto för återbetalning på radiotjanst.se/tillbaka.

Finns kvar under 2019

Johan Gernandt. Foto: Anna-Karin Lundgren

Radiotjänst är en av de viktigare arbetsgivarna i Kiruna som också balanserar den tunga industrin som framförallt gruvan representerar.

– I juni i år presenterade den tidigare regeringen ett förslag till cirka 120 nya statliga jobb i Kiruna, för att ersätta de jobb som försvinner i samband med avvecklingen, säger Johan Gernandt, kommunikationschef i Radiotjänst.

Radiotjänst kommer dock att finnas kvar under 2019 för att slutföra uppdraget.

– Parallellt arbetar vi för att stötta våra medarbetare i den förestående omställningen. Det handlar till exempel om fortsatt kompetensutveckling och dialog med berörda myndigheter gällande regeringens utlovade ersättningsjobb, avslutar Johan Gernandt.

Fakta Radiotjänst i Kiruna

Radiotjänst ägs av SVT, Sveriges Radio och UR. SVT äger 61 procent, Sveriges radio 34 procent och UR äger 5 procent. Programbolagen ägs i sin tur av en förvaltningsstiftelse (förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB).

Charlotta Lambertz

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör