11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Foto: Svensk Filmindustri (Borg, Bergman), TriArt Film (Gräns).

Publicerad 15 november 2018 09:44 - Uppdaterad 15 november 2018 13:33

Flera SVT-nomineringar till European Film Awards

Nomineringarna för European Film Awards (EFA) tillkännagavs vid en ceremoni på filmfestivalen i Sevilla lördagen den 10 november. Tre SVT-samproduktioner fanns med bland de nominerade - ”Gräns” som blivit nominerad i fyra kategorier, ”Borg” som nominerats i två kategorier samt”Bergman – ett år, ett liv” som nominerats i en kategori.

Gräns fick fyra nomineringar: Bästa film, Bästa regi (Ali Abbasi), Bästa kvinnliga huvudroll (Eva Melander) och Bästa manus (Abbasi, Isabella Eklöf och John Ajvide Lindqvist, som också skrivit novellen som filmen bygger på). Gräns hade världspremär på årets filmfestival i Cannes, där den också vann det prestigefyllda Prix Un certain regard och dessutom ett pris för bästa ljud. Den belönades också med kritikerpriset på den Norske Filmfestivalen i Haugesund i somras, visades på filmfestivalen i Toronto tidigare i höst och är utvald att bli Sveriges Oscarbidrag.

Vid Guldbaggegalan i vintras fick den tio nomineringar och blev tvåfaldigt Guldbaggebelönad.

Filmen Borg är nominerad i två kategorier, Bästa manliga skådespelare (Sverrir Gudnason) och Publikens pris. Vid Guldbaggegalan i vintras fick den tio nomineringar och blev tvåfaldigt Guldbaggebelönad.

Bergman – ett år, ett liv nominerades till Bästa dokumentär. Jane Magnussons film fick sin världspremiär på filmfestivalen i Cannes i maj, och kommer att visas på SVT senare i år, i en utökad version.

European Film Awards delas ut vid en gala i Sevilla lördagen den 15 december.

Charlotta Lambertz

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör