10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Publicerad 7 november 2018 09:58 - Uppdaterad 7 november 2018 09:59

Brittiska broadcastkanaler vill ha garantier för att synas först

Vill minska on-demandjättarnas dominans.

BBC, ITV, Channel 4 och Channel 5 vill att politikerna ska garantera dem den mest framskjutna placeringen när publiken på olika sätt söker upp vad de vill titta på.

En lag som gett de brittiska kanalerna främsta placeringen i exempelvis tidningars sammanställning av tv-tablåer har funnits sedan 2003 men på senare år har allt fler hittat ”sina” tv-program genom olika söktjänster och inte minst genom att operatörer som till exempel Netflix ofta annonserar sina serier i små annonser som dyker upp på olika populära internetsidor.

I ett brev till den brittiska TV-myndigheten Ofcom hävdar cheferna för de fyra stora brittiska broadcastbolagen att deras program fortfarande är de mest populära bland brittiska tittare och att brittiskt innehåll är vitalt för kulturen och demokratin i landet.

”Därför är det så viktigt att public service-innehåll förblir enkelt att hitta... ..oavsett när du tittar, på vilken plattform så ska du alltid lätt kunna finna PS-innehåll i Storbritannien.”

Från Ofcom uttrycker man sig försiktigt positivt till de brittiska kanalernas önskemål.

– För att säkerställa att PS-kanaler är enkla att finna även på internet krävs att parlamentet lagstiftar. Vi skulle stödja det och vi har börjat arbeta med hur en sådan lagstiftning skulle kunna utformas, uppger en talesman för Ofcom.

Läs merlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör