15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

På SVT:s väderredaktion arbetar ett tiotal meteorologer som varje dag gör prognoser för hela landet som sedan presenteras på såväl riksnyheterna som i ett tjugotal lokala sändningar. Här Åsa Rasmussen meteorolog och gruppchef för väderredaktionen och Nils Holmqvist meteorolog. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 5 november 2018 14:31 - Uppdaterad 15 november 2018 13:34

”Kartan är vårt manus”

På väderredaktionen i Stockholm arbetar ett tiotal meteorologer som gör prognoser för hela landet som sedan presenteras på såväl riksnyheterna som i ett tjugotal lokala sändningar.

Prognoserna görs med hjälp av olika dataprogram och vädermodeller med insamlad väderdata från stora delar av världen.

– Vi får uppgifter från vår leverantör Stormgeo som samarbetar med SMHI och andra meteorologiska institut över hela världen, säger Åsa Rasmussen gruppchef för väderredaktionen.

– För att göra bra prognoser krävs att man får data från stora delar av jordklotet. Ett lågtryck som ligger utanför USA kan komma till oss en vecka senare och påverka vårt väder, säger Nils Holmqvist meteorolog på SVT.

Kartorna med väderdata som meteorologerna använder ser annorlunda ut jämfört med det som visas i tv-rutan. Den meteorolog som ska göra dagens och kvällens sändning går igenom dagens väderdata och ritar de kartor som sedan visas i rutan.

– Vi använder lite olika sätt beroende på vilken typ av prognos vi ska göra. Om jag ska göra en prognos för dagen går det oftast bra att enbart använda radar och satellitbilder. Men ska man göra en längre prognos behöver man ha hjälp av olika vädermodeller, säger Nils Holmqvist.

Kartorna med väderdata som meteorologerna använder ser annorlunda ut jämfört med det som visas i tv-rutan. Till vänster syns en av de kartor som meteorologerna använder som grund för att göra prognoser och till höger den karta som visas för tittarna. Den meteorolog som ska göra dagens och kvällens sändning går igenom dagens väderdata och ritar de kartor som sedan visas i rutan. Foto: Charlotta Lambertz

Alla som arbetar på SVT:s väderredaktion är meteorologer.

– Meteorologi är en inriktning på Fysikprogrammet. Det är en ganska liten yrkesgrupp, med cirka 20 personer som examineras varje år. En del arbetar inom radio och tv, andra arbetsplatser kan till exempel vara SMHI eller försvaret, säger Nils Holmqvist.

Olika sändningspass

Meteorologerna arbetar på olika sändningspass, morgon-, dag-, kvälls- och lokalpass.

– Den meteorolog som till exempel arbetar med dagens lokala sändningar ritar alla kartor till de olika delarna av landet och bandar till samtliga lokalstationer. Och den som arbetar med riksnyheterna gör motsvarande kartor för hela Sverige, säger Åsa Rasmussen.

Det finns två olika studios som presentationerna sänds från. I den ena är det en stor bildskärm som visar kartorna och i den andra arbetar man med en så kallad green-screen där man med hjälp av datorprogram kan ersätta den gröna bakgrunden med väderkartor. Där får meteorologerna titta in i monitorn på kameran för att se hur kartorna ser ut.

– Kartan är vårt manus och det är utifrån den som vi berättar om vädret i sändningen. Det är viktigt att hålla tiden så på monitorn finns en klocka som visar sekunderna och ibland räknar även redaktören i kontrollrummet ner tiden, säger Nils Holmqvist.

Den här dagen är det Nils Holmqvist som har eftermiddags- och kvällssändningarna. Väderkartorna presenteras via en så kallad green-screen. Foto: Charlotta Lambertz

För att se det som går ut i sändning får meteorologen titta i monitorn. ”Kartan är vårt manus och det är utifrån den som vi berättar om vädret i sändningen”, berättar Nils Holmqvist. Foto: Charlotta Lambertz

Mycket publikkontakt

Det finns många som har frågor kring väder eller som vill skicka in bilder till redaktionen. Den dag Vipåtv hälsar på väderredaktionen är det meteorologen Lars Rydqvist som har dagpasset där han svarar på frågor och publicerar bilder från tittarna.

– Vi har mycket publikkontakt främst via mejl och sociala medier. Det är många som är duktiga på att fotografera och som tycker det är kul att skicka hit bilder. Vi publicerar många tittarbilder, både på webben och sändningar, säger Lars Rydqvist.

När Vipåtv hälsar på är det meteorologen Lars Rydqvist som arbetar på dagpasset. Då jobbar man främst med research, gör väderartiklar till webben och har dessutom publikkontakt där man till exempel svarar på frågor i mejl och på sociala medier. Foto: Charlotta Lambertz

– Bilderna ger oss också en bra bild av hur det ser på olika ställen runt om i landet, säger Åsa Rasmussen.

Hon fortsätter:

– Väder och klimat är ett sådant ämne som engagerar många människor. Vi får många bra frågor och vi försöker svara i så stor utsträckning vi kan. Vi lägger upp en del av frågorna med svar på vår webbplats, så är man nyfiken kan man gå in och titta där, avslutar Åsa Rasmussen.

Åsa Rasmussen visar en väv gjord av plastpärlor som väderredaktionen har fått av en tittare i Norge. Foto: Charlotta Lambertz

En annan tittare har skickat en pärlplatta med Sverige som väderkarta. Foto: Charlotta Lambertz

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör