21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 30 oktober 2018 13:30 - Uppdaterad 30 oktober 2018 13:37

Lars Pettersson

Lars Pettersson. Foto: Privat

In memoriam: Lars Pettersson

Lars Pettersson hette han, ett vanligt namn på en av de ovanligaste människor jag träffat under mina år på Sveriges Television. Han var redigerare på Fokus dit jag kom i början av 70-talet, och ingen kunde ladda ett klippbord så snabbt som han. Och bara han hade vita handskar på händerna för att filmen inte skulle repas.

Och ingen hade så många idéer som han och ingen gick så snabbt i korridorerna som han, och ingenting var omöjligt och snabbt skulle det gå. Och överallt hade han varit och allt hade han gjort, både hoppat fallskärm och dykt i de djupaste av hav. Och han kunde sitta och klippa hela dygn i sträck, för mat och sömn var bara onödiga avbrott i det arbete han älskade.

Och hans blick var den klurigaste jag sett och mustaschen såg ut som om han svalt en ekorre och alla kallade honom för Plutten för han var rätt kort, men eftersom jag rätt snart förstod hans storhet blev han bara Lasse för mig.

Det var när vi skulle klippa en film om skvaller och förtal och om hur en hel bygd kunde förgiftas av rykten, och jag hade gjort en intervju med Olle Möller, dömd för två mord, men oskyldig som han själv sa. Och när vi satt där på trappen utanför Möllers hus och han berättade om grannars dolska blickar kom en katt förbi, blängde på Möller och fräste, och Benke Nilsson, fotografen, lyckades ta en bild på katten.

Sen i klipprummet behövde vi en inklippsbild för intervjun, och Nilsson, en av de tuffaste i branschen som man inte muckade med i onödan – en gång hade han hängt ut ur ett flygplan i en arm medan han höll kameran i den andra för att få snygga bilder – han röt till: ”ta katten!”

Plutten stannade klippbordet. Vände sig om och spände blicken i Nilsson.

– Du, Nilsson, sa han. 99 klippare av hundra hade tagit den där jävla katten. Men jag är inte nån av dom.

Nilsson gick ut med ett brak och kom aldrig in i Lasses klipprum igen. Och istället för katten blev det en närbild på Möllers händer.

Några år senare gjorde vi ett antal satirprogram tillsammans och det var tack vare Lasse som den gamle moderatledaren Gösta Bohman blev socialist och satt och vevade Internationalen på en speldosa och nynnade med utan att komma på vilken melodi det var. Och det var Lasses idé att låta gorillan på Kolmården slita moderaternas valplansch i stycken vid riksdagsvalet 1979. För att sedan lägga på Glenn Millers Chattanoga Choo Choo i klipprummet.

Därefter startade Lasse tidningar i Huddinge och blev utrikeskorre i Sydamerika men det är en helt annan historia och nu är han alltså död. Och begravningen avslutades med Vera Lynns We´ll meet again, och om det är någon jag tror kan fixa det så är det Lasse Pettersson.

Tom Alandh

29 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör