19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

200 ungdomar skadades och 63 unga människor miste livet vid diskoteksbranden i Göteborg 1998. Foto: Bengt Kulén

Publicerad 25 oktober 2018 10:39 - Uppdaterad 15 november 2018 11:29

Starka känslor vid premiärvisningen av dokumentär om diskoteksbranden

 – Jag är nervös alltså. Det är ju en så stor del av mitt liv som nu ska visas upp för en massa människor.

För 20 år sedan arrangerade Deniz Liman den fest i Göteborg som förvandlades till en av Sveriges största brandkatastrofer. I veckan deltog han när SVT:s dokumentärserie om den ödesdigra branden premiärvisades på Bio Roy i centrala Göteborg.

Det är 20 år sedan en ungdomsfest på Hisingen i Göteborg förvandlades till ett brinnande inferno. Nästan 400 ungdomar befann sig i lokalen när stolar staplade för den enda nödutgången fattade eld. 200 ungdomar skadades, varav 100 svårt, och 63 unga människor miste livet.På 20-årsdagen av tragedin publicerar SVT:s samhällsredaktion i Göteborg en dokumentärserie i fyra delar om de som var med då och deras mödosamma resa till ett normalt liv idag. En av dem är Deniz Liman som arrangerade festen den ödesdigra kvällen 1998.

 – Jag stod i dörren den kvällen och kände att det var bra. Mycket folk kom och stämningen var god.

Deniz Liman arrangerade den fest i Göteborg som förvandlades till en av Sveriges värsta brandkatastrofer. Foto: Marcus Ljunghard

23:42 på kvällen den 29 oktober kom det första larmet till SOS. I dörren hade Deniz redan märkt röklukten och påbörjat evakueringen.

 – Folk trampade på varandra. Det blev snabbt en mur av människor i dörren. Vi drog ut folk, en efter en. I början var de levande, men allt eftersom tiden gick blev de mer och mer lealösa, berättar Deniz.

Världen rasade samman

Tiden som följde efter branden var turbulent. 100-tals anhöriga sörjde sina döda ungdomar. 1000-tals hade mist nära vänner. Sjukvård, myndigheter och inte minst Polisen sattes på hårda prov. Nu startade utredningarna som skulle visa vad som låg bakom katastrofen. Och mitt i sorgen efter att ha förlorat flera av sina vänner knackade snart Polisen på Deniz dörr:

 – Plötsligt satt jag i ett förhörsrum och polismannen frågade mig om jag erkände vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

För Deniz rasade världen samman. Som arrangör var han misstänkt för att indirekt ha orsakat katastrofen och han föll djupt ner i missbruk med ångest och rädsla. Men polisutredningen gick vidare och under det följande året stod det allt mer klart att branden måste ha varit anlagd. Och jakten på de skyldiga till en grov mordbrand intensifierades. Strax efter milleniumskiftet griper polisen tre misstänkta. En av dem var tidigare en god vän till Deniz.

 – Jag kände hat. Jag skaffade mig en pistol och tänkte att jag skulle skjuta de när de kom ut ur fängelse. De hade huggit mig i ryggen, berättar Deniz i dokumentären.

Premiärvisning inför 200 ungdomar

Premiärvisning av dokumentärserien om branden i Göteborg på Bio Rio. Foto: Anna Andersson

20 år senare står Deniz Liman i foajén till Biografen Roy på Avenyn i centrala Göteborg. Tillsammans med Gunilla Axman som förlorade en dotter i branden och brandmannen Gunnar Lindahl som var en de första inne i eldhavet ska han snart få se den dokumentär som går på djupet med hans liv de senaste 20 åren. I publiken sitter runt 200 ungdomar i de sena tonåren. Det är SVT:s samhällsredaktion i Göteborg som håller smygpremiär för dokumentärserien och programchef Robert Olsson fattar mikrofonen för att hälsa alla välkomna.

Robert Olsson, programcjhef i Göteborg, hälsar välkommen till premiärvisningen av dokumentärserien. Foto: Anna Andersson

 – Framförallt ett stort tack till Deniz, Gunilla, Gunnar och alla andra som ställt upp i dokumentären och bjudit så öppet på sig själva. Det är tack vare er som vi kunnat göra en så stark och nära skildring av denna ofattbara tragedi, säger Robert Olsson och fortsätter:

 – Och till alla er som sitter här vill jag säga att trots tragiken så kommer ni att gå härifrån med en känsla av hopp.

Tagen pubik

Två timmar senare är det en tagen publik som långsamt lämnar biografen. Det har varit 200 knäpptysta ungdomar. Flera gråter i biostolarna. Deniz kramar om Gunilla märkbart tagen.

 – Det var jobbigt alltså. Men bra. Jag har lämnat allt bakom mig nu. Droger, kriminalitet och hatet. Jag har barn jobb och är, om man får säga det själv, en riktigt bra farsa idag. Så på ett vis är jag faktiskt lite stolt också, avslutar Deniz innan han går ut i Göteborgsnatten.

På söndag den 28 oktober är det premiär för första avsnittet i SVT1 och samtliga episoder på Play.

Läs också: De gör dokumentärserie om diskoteksbrandenlänk till annan webbplats

Henric Strahl

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör