11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 25 oktober 2018 11:52 - Uppdaterad 26 oktober 2018 10:20

Krisen för Ukrainas PS fördjupas

UA:PBC får under 2019 klara sig med hälften av de pengar man har rätt till.

Hur mycket pengar det år 2015 grundade ukrainska PS-bolaget ska ha är inskrivet i en särskild lag. Men trots det accepterade parlamentet häromdagen ett lagförslag som gör att UA:PBC endast får 57 procent av det beloppet nästa år. Bolagets budget landar på drygt 300 miljoner svenska kronor.

Bolagets chef Zurabi Alanasila tolkar parlamentsbeslutet som en signal om att det nu är slut med Public service i Ukraina.

– Eftersom vi har haft svårt att klara oss i år så är vi väldigt förvånade hur det kan komma sådana här förslag. Genom att göra så här bryts alla lagar och det leder oss i döden. Det är ingen överdrift. Vi kommer inte kunna existera, säger Alansila.

Redan underskott

UA:PBC har redan ett underskott på cirka 70 miljoner kronor som avser innevarande år. Och som Vipåtv redan rapporterat så stängdes bolagets analoga sändningar av för en tid sen, då UA:PBC inte kunnat betala sändarräkningarna.

EBU, den europeiska TV- och radiounionen, uppmanar nu regeringen i Ukraina att se till att UA:PBC får en rättvis och oberoende finansiering, i linje med landets egen lag och europeisk standard för Public service.

Läs mer på EBU:s hemsidalänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör