13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Maria Groop Russel, divisionschef för Allmän-tv, blir vice vd på Dramaten. Foto: Anders Strömqvist/SVT

Publicerad 22 oktober 2018 12:03 - Uppdaterad 22 oktober 2018 15:49

Maria Groop Russel blir vice vd för Dramaten

Maria Groop Russel, Allmän-tv-chef på SVT, blir Dramatens nya vice vd. Hon lämnar SVT efter årsskiftet och tillträder sin nya tjänst på Dramaten i slutet av januari 2019.

– Maria Groop Russel har gjort stora avtryck på SVT, från de första åren inom bland annat barnverksamheten, till tiden som chef och medlem i SVT:s företagsledning. Med energi, stark känsla för kreativa processer och en osviklig förmåga att hela tiden se till publikens bästa har hon lyft både sina ansvarsområden och sina kollegor. Jag önskar Maria varmt lycka till och gratulerar Dramaten till en strålande rekrytering, säger vd Hanna Stjärne.

Maria Groop Russel började på SVT som reporter på Nyheterna efter att ha varit nyhetsjournalist på Sveriges Radio och tv-producent och reporter i både Sverige och Danmark. Därefter arbetade hon under flera år med SVT:s barnutbud som projektledare, genrechef och beställare. Hon var också programbeställare för fakta, kultur, livsåskådning och dokumentär. Sedan 2010 har Maria haft en rad chefspositioner inom SVT: för Allmän-tv i Stockholm, för SVT Interaktiv och för Allmän-tv/Produktion/SVTi. Hon lämnar nu sin nuvarande tjänst som divisionstjänst för Allmän-tv för att bli Dramatens nya vice vd.

– Det känns på ett sätt vemodigt att lämna alla fantastiska kollegor på SVT och Allmän-tv som är en så stor och viktig verksamhet när det gäller TV-program i Sverige. Men samtidigt känner jag mig glad, nyfiken och förväntansfull inför min nya viktiga och utmanande tjänst på Dramaten – en av de främsta kulturinstitutionerna inom svensk scenkonst. Jag tror att det finns en hel del likheter mellan SVT och Dramaten, både när det gäller utmaningar och i engagemang hos de som arbetar. Jag ser så fram emot att få börja träffa kollegor och medarbetare på min nya arbetsplats, säger Maria Groop Russel.

Andreas Bedinger, idag Allmän-tv-chef i Stockholm, kommer att ta över även som tillförordnad divisionschef för SVT:s Allmän-tv-division från och med 7 januari.

Annica Ragert

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör