11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 18 oktober 2018 11:29 - Uppdaterad 18 oktober 2018 11:31

Helena Olsson

Krönika: Helena Olsson, beställare, Nyheter Samhälle Dokumentär

Det våras för journalistiken

Polariseringen sliter sönder det offentliga samtalet, internet fördärvar demokratin och publiken vänder traditionella medier ryggen. Samtidigt förtrycker regimer det fria ordets försvarare. Så dystopiskt beskrivs ibland samtiden, och vi har all anledning att vara upptagna av dessa i många avseenden allvarliga tendenser. Men låt oss för en stund betrakta några andra tecken i tiden.

Var fjärde ung vuxen i Sverige använder varje vecka SVT Nyheter – vår digitala tjänst har en kraftig tillväxt och SVT var större online än Aftonbladet i samband med valet. Det verkar som att vårt löfte ”Med oberoende och engagemang för att du snabbt ska få hela bilden” går hem. Vi möter i publikundersökningar gång på gång en trötthet inför åsikter, känslostormar och utsagor där det inte går att härleda vem som säger vad och i vems intresse. Och vi hör ett tydligt uttryckt behov av källkritik och trovärdiga nyheter som ger sammanhang.

Under höstsäsongens första sex veckor har nyhets- och samhällsprogram utgjort nära hälften av de största tjugo titlarna (tittartid) – både i broadcast och i Play. Våra nyaste samhällstitlar når sin största playpublik i ålderssegmentet 30–44 år. Nyhetsprogrammen ansågs för några år sedan sjunga på sista versen, men våra broadcastnyheter lever i högsta välmåga – också det som en trolig konsekvens av den digitala störtfloden. Och dokumentärgenren, som rymmer både djuplodande och komplicerande skildringar av världen, är tv-branschens ”nya svarta” och erövrar ständigt nya format och publikgrupper.

För mycket av det SVT står för står stjärnorna rätt. Aktierna för det dammiga gamla begreppsparet opartiskhet och saklighet har stigit och vi är nya berättarsätt på spåren som attraherar även den yngre publiken. Vårt publicistiska DNA i uppdaterad skepnad kan rätt hanterat vara medicin mot det Jan Helin på strategiveckan klädde i Orwells och Huxleys dystopier - i ”1984” är alla hjärnor kontrollerade av staten och ”I du sköna nya värld” orkar ingen längre läsa i överflödet av information. Vi ser åtminstone många tecken på att vi jobbar i rätt riktning.

Vi behöver inte vackla när vi försvarar positionen som oberoende leverantör av journalistik – en journalistik som värnar demokratiska värden utan att ta politiska hänsyn och som lyssnar till folkliga opinioner utan att hänfalla åt populistiska svar. Och vi levererar. Snart kommer vi sammanfatta publikens värdering av det jobb SVT gjorde inför valet, och jag tror inte att vi kommer bli besvikna.

Med all respekt för alla orosmoln – det är dags att torka tårarna. Leve journalistiken.

Helena Olsson, beställare, Nyheter Samhälle Dokumentär

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör