15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Att gå runt i ateljéförrådet i Frihamnen i Stockholm är som att vandra i historien. ”Det här är en riktig skattkammare”, säger Titti Wirenfelt, förråds- och kostymtekniker på SVT. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 18 oktober 2018 13:27 - Uppdaterad 25 oktober 2018 11:27

”Det här är en riktig skattkammare”

Att gå runt i SVT:s ateljéförråd i Frihamnen i Stockholm är som att vandra genom både historien och fantasin. Här finns allt från medeltidskläder till köttbulledräkter, änglavingar, sidenskor, soffgrupper, lampor, planscher och glasflaskor.

– Vi är en resurs för hela branschen. Hit kommer det folk för att hitta kläder och rekvisita till film, tv-serier, reklam och event. Vi har runt 260 000 kostymobjekt, 1,6 miljoner objekt bland smårekvisita och 130 000 möbelobjekt. På senare tid har vi även börjat få utländska kunder, bland annat från New York – där vi fått mycket beröm för vår höga kvalitet, säger Dag Strömqvist, chef SVT:s ateljéförråd.

”Sjukhusmiljöer efterfrågas året runt”

Förråden i Frihamnen är en salig blandning av gammalt och nytt, autentiska kläder och attiraljer blandat med fantasifullt skapade kreationer som gigantiska möbler eller sagofigurer.

– Numer går den större delen av möbeluthyrningen till externa kunder. Vi styrs lite av marknaden och av vad som är ”inne”. Det kan till exempel vara matstylister som vill ha trädörrar eller allmogebord som rekvisita. Chesterfieldfåtöljer och soffor är sådant som också efterfrågas mycket, säger Sören Björk, förrådstekniker på SVT.

– Nu närmar sig julen och då ökar efterfrågan på allt som hör därtill. Men annars skulle jag säga att sjukhusmiljöer nog är det som efterfrågas mest och under hela året. Det är många kriminalserier och dramaproduktioner som vill hyra sängar och sjukhusapparatur, säger Ida Cederborg Thews, förrådstekniker på SVT.

Husen Said, Ida Cederborg Thews och Sören Björk jobbar på avdelningen för möbler. Foto: Charlotta Lambertz

1,6 miljoner objekt

Avdelningen för smårekvisita med sina 1,6 miljoner objekt är den mest omfångsrika. Här finns allt från lampor, tv-apparater, gitarrer, portföljer, vinylskivor och hörlurar. Listan kan göras lång. Kunderna får komma hit och botanisera på egen hand om de vill, och behöver de hjälp finns personal på plats för att lotsa.

– Folk får komma hit och plocka det de behöver till sina produktioner, men vi hjälper också gärna till att hitta det våra kunder söker. När de sedan har bestämt sig registrerar vi allt noggrant, så att det är enkelt att bocka av varorna när de sedan kommer tillbaka, säger Josefin Tegström, förrådstekniker på SVT.

”Folk får komma hit och plocka det de behöver till sina produktioner, men vi hjälper också gärna till att hitta det våra kunder söker”, säger Josefin Tegström, förrådstekniker på SVT. Foto: Charlotta Lambertz

Kläder från olika århundraden och decennier

Kostymförrådet är som en historisk vandring, både i Sveriges och världens historia, men kanske framförallt i SVT:s tv-historia. Här finns dräkter från produktioner som till exempel Teskedsgumman, Trolltider och Fröken Frimans krig. Allt hänger prydligt, indelat på olika århundraden, decennier eller kategorier som yrkeskläder eller djur. Utöver alla kläder finns även tillhörande attiraljer som skor, hattar och smycken.

– Vi har kläder för att gestalta allt ifrån antiken och medeltiden till nutid. För varje år tillkommer det nya objekt och vi har också ständigt ett ökande antal kunder. Det här är en riktig skattkammare, säger Titti Wirenfelt, förråds- och kostymtekniker på SVT.

Kläderna är noggrant upphängda efter århundraden, decennier eller olika teman. ”Vi har kläder för att gestalta allt ifrån antiken och medeltiden till nutid”, säger Titti Wirenfelt, förråds- och kostymtekniker på SVT. Foto: Charlotta Lambertz

Digitalisera uthyrningen

Idag hanteras uthyrningarna manuellt och följesedlarna skrivs för hand. Men ett stort digitaliseringsarbete är på gång där alla objekt kommer att märkas och läggas in i digitala register. På så sätt ska arbetet med uthyrningen förbättras och effektiviseras.

– Det är ett gigantiskt arbete som vi kommer att få arbeta med kontinuerligt över tid. Vi tar lite i taget allt eftersom varorna tas fram för uthyrning. Då koncentrerar vi oss till störst del på de varor som också är mest eftertraktade, säger Dag Strömqvist.

”Vi är en resurs för hela branschen. Hit kommer det folk för att hitta kläder och rekvisita till film, tv-serier, reklam och event”, säger Dag Strömqvist, chef på SVT:s ateljéförråd. Foto: Charlotta Lambertz

Priset på uthyrningen baseras på varans värde.

– Vi brukar räkna hyrpriset på 20 procent av objektets värde inom Rekvisita och Möbel. För Kostym gäller 10 procent av värdet och inkluderar en hyresperiod om 14 dagar. Idag är cirka 60 procent av våra kunder externa och 40 procent är interna, där den externa kundvolymen är i konstant ökning. Som SVT-anställd är man också välkommen hit och hyra kläder om man till exempel ska gå på maskerad. Då får man även personalrabatt, säger Dag Strömqvist.

Här finns rekvisita av olika slag som till exempel glasflaskor. Foto: Charlotta Lambertz

En av alla hyllor med damskor. Foto: Charlotta Lambertz

På övervåningen finns ett sy-rum där personalen kan laga och lappa sådant som har blivit slitet. Foto: Charlotta Lambertz

Inkluderande arbetssätt

Personalen på ateljéförråden består av både fast anställda och visstidsanställda.

– Vi arbetar med inkludering när det gäller till exempel att ge nyanlända en chans att komma in på arbetsmarknaden eller personer med olika funktionsvariationer. Det finns många goda exempel där en liten insats från oss har skapat stor betydelse för enskilda personer, vilket i sin tur ger betydelse för nästa generation, integrationen och för samhällsnyttan i stort, säger Dag Strömqvist.

Ateljéförrådet ligger i Frihamnen i Stockholm. Foto: Charlotta Lambertz

Mellan 2016 och 2017 ökade ateljéförråden intäktomsättning med 31 procent och i år ser det ut som att det resultatet kommer att överträffas.

– Magasin 4 är ett levande bevis för vad inkludering i grunden kan bidra med och som gör oss alla till vinnare, avslutar Dag Strömqvist.

Fakta: SVT:s ateljéförråd ligger i Magasin 4 i Frihamnen i Stockholm. Här finns 1,6 miljoner objekt för ”små-rekvisita”, 260 000 kostymer och 130 000 möbelobjekt.

Här arbetar 10 tillsvidareanställda samt 12 visstidsanställda genom timanställning, lönebidragsanställning, nystartsjobb och arbetsträning.

Charlotta Lambertz

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör