15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Navid och Anna, ett av de fyra paren i serien som testar en diet under fyra veckor. Många av scenerna spelades in av paren själva med den SVT-utvecklade Starlingappen. Foto: SVT

Publicerad 16 oktober 2018 09:34 - Uppdaterad 25 oktober 2018 11:28

Vetenskap i realityformat möter nya målgrupper

I programserien Bästa dieten tar Vetenskapsredaktionen sig an vetenskap på ett nytt sätt för att nå nya målgrupper som inte normalt ser den typen av program. En nyckel till projektet har varit att Vetenskapsredaktionen har haft nöjes- och realityexperter som bollplank genom hela processen.

Vetenskapsredaktionens programuppdrag gick ut på att förflytta vetenskap från den vetenskapsintresserade publiken i SVT2 till en ännu bredare publik - allra helst till den publik som kanske inte någonsin har sett Vetenskapens värld. Resultatet blev Bästa dieten – en vetenskapsreality i tre avsnitt där fyra svenska par bryter gamla vanor och testar varsin ny diet under fyra veckor övervakade av forskare.

– Vi ville göra ett vetenskapsprogram för människor som inte vet att vetenskap är väldigt viktigt och kul, säger Malin Attefall, producent för Bästa dieten.

Malin Attefall föreläser om sina erfarenheter

Kostfrågor berör

Det var självklart för Malin Attefall att programmet skulle handla om kost eftersom hon alltid har fått så många reaktioner från tittare, både arga och glada, så fort hon har rapporterat om ämnet. Problemet var bara att hon själv varken är intresserad av kost eller dieter.

– Jag har själv aldrig följt en diet i hela mitt liv och dessutom tycker jag inte heller så mycket om hälsa heller utan jag är mer intresserad av sjukdomar och konstiga behandlingar, förklarar hon.

För att lösa problemet gick Malin med i en massa Facebook-grupper för olika dietgrupper och djupintervjuade folk som brukar fotografera sin mat och lägga ut på Instagram.

Många lärdomar

– Hela det här programmet kommer faktiskt ur den researchen. Det är deras frågor och tankar till varandra som jag har försökt tränga in i och försöka förstå och jag har försökt att behålla tittarnas perspektiv genom hela processen.

– Jag tror jag aldrig har lärt mig så mycket på jobbet som jag har lärt mig i det här projektet, tillägger hon.

Malin Attefall visste tidigt att hon ville göra en reality, men utmaningen var att hon inte kunde något om reality.

– Det kändes som att om vi ska nå den här målgruppen så ska vi använda reality som format, men för att få till proffsig reality vände vi oss till Nöje och bad om hjälp och det har varit en nyckel till hela projektet, förklarar hon.

Fyra svenska par bryter med gamla vanor och följer varsin ny diet under en månad. De testar dieterna: LCHF, femtvå, vegan eller Livsmedelsverkets rekommendationer. Foto: SVT

Nöjes- och realityexperter

Clara Mannheimer på Nöje fungerade som bollplank genom hela programprocessen. Dessutom anställde Malin Attefall endast folk som kunde reality eftersom hon själv saknade den kunskapen, däribland castaren Ann-Sofie Andersson, som är expert på att plocka ut folk som är bra i tv och Annika Öhman, som bland annat har gjort Allt för Sverige och Ex on the beach.

– Med hjälp av de här tre kompetenserna har jag kunnat ta min vetenskap och göra reality. Jag har haft en enorm nytta av dem, konstaterar hon.

En förutsättning för att ta sig igenom programprojektet har också varit ett nära samarbete med olika avdelningar inom SVT, som Juridik och Programetik som har hjälpt till med avtal- och varumärkesfrågor och Produktion & Teknik som hjälpt till så att paren har kunnat filma sin egen vardag med hjälp av den SVT-utvecklade Starlingappen. SVT Nyheter har också varit en viktig samarbetspartner.

– Jag har skrivit artiklar och levererat underlag för en rad artiklar, voddar och en special. Allt har SVT Nyheterlänk till annan webbplats lyft in, promotat och gjort till sitt på svt.se. Så Bästa dieten blir en tre veckors pågående onlinepublicering samtidigt, vilket känns jättekul och som ett bra sätt att förvalta materialet, säger Malin Attefall.

Fakta: Bästa dieten

Vetenskapsreality om kost på tre avsnitt som sänds tisdagar 21.00 i SVT1 och i SVT Playlänk till annan webbplats

Alla recept från programserien: www.svt.se/recept/program/basta-dietenlänk till annan webbplats

Anna Thodenius

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör