15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Nyhetsstudion i Göteborg har sedan i somras använt en ny teknik för lokala nyhetssändningar. "Förr byggde man kontrollrum med fasta paneler och hade en mängd sladdar som var kopplade till olika funktioner. Med den nya tekniken har man istället en mer kompakt och portabel utrustning som i princip klarar sig med en strömkabel och nätverkssladd", säger verksamhetsprojektledaren Ove Jakobsson. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 11 oktober 2018 10:17 - Uppdaterad 18 oktober 2018 13:34

Ny ortsneutral teknik för nyhetssändningar

Sedan i juni i år har SVT i Göteborg använt en ny så kallad remote-teknik för de lokala nyhetssändningar som sänts därifrån. Från ett och samma kontrollbord kan man växla mellan olika nyhetsstudios runt om i landet, och skulle det behövas går det även att flytta med utrustningen.

– Förr byggde man kontrollrum med fasta paneler och hade en mängd sladdar som var kopplade till olika funktioner. Med den nya tekniken har man istället en mer kompakt och portabel utrustning som i princip klarar sig med en strömkabel och nätverkssladd, säger verksamhetsprojektledaren Ove Jakobsson.

Vipåtv besökte nyhetsstudion i Göteborg som sedan i somras använt den nya tekniken för lokala nyhetssändningar. I kontrollrummet finns både den äldre och den nya utrustningen kvar, än så länge. Skillnaden i storlek är stor, där det gamla kontrollbordet tar upp tre gånger ytan mot det nya.

Med hjälp av ett enkelt knapptryck på kontrollbordet kan man byta ”spelplats” och växla mellan olika studios runt om i landet. Från nyhetsstudion kan nyhetsuppläsaren själv styra promptern, som visar texten som ska läsas upp, och klicka igång inslagen i en sändning.

– En nyhetsuppläsare kan till exempel sitta i Umeå, medan tekniken att till exempel ställa in skärpa på kamerorna sköts från ett kontrollbord på en helt annan ort. På så sätt kan frågan om vilka orter som ska vara spelplatser bli en journalistisk fråga – inte en teknisk. Vi ger möjligheter genom att tillhandahålla verktyg, säger John Glimberg, teknisk projektledare på SVT.

Den nya sändningstekniken är inkorporerad i de program och system som redan används av medarbetarna på redaktionerna.

– Redaktörer och reportrar ska inte märka någon skillnad utan kunna behålla arbetsrutiner och program, säger Ove Jakobsson.

John Glimberg, teknisk projektledare, Anders Janocha, avdelningschef på SVT Produktion och verksamhetsprojektledaren Ove Jakobsson. Foto: Charlotta Lambertz

Än så länge finns det äldre systemet kvar parallellt med det nya, ifall det skulle behövas.

– Ingen ny teknik är helt felfri och vid en handfull tillfällen har personalen gjort sändningar med den gamla tekniken. Vi tar ett steg i taget, och det viktigaste är att få all basteknik på plats, och samtidigt ska systemet ge en trygg och stabil känsla. Vi är inte riktigt där ännu, även om vi tar oss framåt, säger Ove Jakobsson.

Charlotta Lambertz

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör