11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Skandal skakar Australiens public service-bolag ABC. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Publicerad 3 oktober 2018 10:27 - Uppdaterad 3 oktober 2018 10:28

Skandal skakar Australiens ABC

Ordföranden fick gå efter att han sparkat vd:n Emma Guthrie.

ABC-chefen Emma Guthrie var bolagets första kvinnliga vd. I förra veckan fick hon överraskande sparken av styrelsen och dess ordförande Justin Milne, med hänvisning till att ”det var det bästa för både personalen och publiken”. Inledningsvis ansågs att det var Guthries i fjol inledda och av vissa kritiserade förändringsarbete i ABC som var den bakomliggande orsaken.

Men i bakgrunden visade sig också finnas att ordförande Milne i maj påstås ha uppmanat Guthrie att avskeda den välkända reportern och programledaren Emma Alberici, något som rykten säger var en önskan från dåvarande premiärministern Malcolm Turnbull, då Alberici kritiskt rapporterat om regeringens politik. Men Emma Guthrie vägrade efterkomma sin ordförandes önskan.

Nekar

Uppgifterna om att Justin Milne, som för övrigt är nära vän med Turnbull, ska ha försökt få bort en ABC-profil som inte regeringen gillade, ledde till att han själv, av sin egen styrelse, tvingades avgå som ABC-ordförande, fyra dagar efter avskedandet av Guthrie.

Han förnekar att regeringen försökt lägga sig i ABC:s inre angelägenheter.

Guardian skriver att Milne under sin ordförandetid uppträdde mer som vd än ordförande och att han hade många starka åsikter om rapportering och programutbud.

Milne var också känd för att ha använt lätt nedsättande benämningar som chicks och babes om kvinnliga chefer och anställda i ABC.

Läs merlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör