10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

En ny workshop “Så speglar vi människor, grupper och områden – och når fler” har tagit fart inom SVT. Workshopen hålls av Freshta Dost, SVT Nyheter Väst, huvudredaktionen, samt Elin Schwartz och Sofia Netskar, från SVT Nyheter Västs lokalredaktion i Angered. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 2 oktober 2018 09:54 - Uppdaterad 5 oktober 2018 09:48

Spegla hela Sverige och nå en större publik

Förortsbränder, flyktingvågor och landsbygdsfrågor. När man är mitt i en produktion kan det vara svårt att välja ord och veta hur de påverkar publiken. Därför har en ny workshop “Så speglar vi människor, grupper och områden – och når fler” nu tagit fart inom SVT.

Workshopen hålls av Freshta Dost, SVT Nyheter Väst, huvudredaktionen, samt Sofia Netskar och Elin Schwartz, båda från SVT Nyheter Västs lokalredaktion i Angered.

– Vi ser hur generaliseringar kring minoritetsgrupper, särskilt utsatta områden och landsbygder går hand i hand när det gäller hur vi använder ord och uttrycker oss kring dem. Hur länge ska till exempel någon räknas som nyanländ och bör ett bostadsområde benämnas som förort? Under workshopen går vi bland annat igenom hur våra bilder kan påverka publikens syn på olika bostadsområden och orter och hur vi kan jobba med dessa frågor både externt och internt. Allt för att inkludera hela vår publik – och därmed nå ut till fler, säger Elin Schwartz.

– Vi använder våra egna erfarenheter som vi samlat på oss från arbetet på SVT Nyheter Västs redaktion i Angered och erfarenheter vi fått genom att ett par av oss tillhör minoritetsgrupper. Vi vill också gärna höra om deltagarnas egna erfarenheter och tankar för att tillsammans bli ännu bättre på att spegla hela Sverige, säger Sofia Netskar.

Förra veckan hölls den första workshopen för SVT Nyheter Västs redaktion och förhoppningen är att de ska nå ut till flera intresserade.

– Vi håller gärna workshopen för fler redaktioner i hela Sverige - det är bara att höra av sig, avslutar Freshta Dost.

Charlotta Lambertz

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör