15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 1 oktober 2018 10:56 - Uppdaterad 1 oktober 2018 10:59

Ukrainas public service strypt

UA:PBC:s analoga sändningar har stängts av, på grund av PS-bolagets skulder till det statliga telebolaget.

Det var i förra veckan som det så sent som år 2015 grundade allmänna TV- och radiobolagets sändningar över det analoga nätet slogs av. Bakgrunden är att UA:PBC, enligt EBU, inte bara är underfinansierat från början utan inte heller fått hela den budget som beslutats. EBU har länge krävt att det ukrainska PS-bolaget ska få en tryggad finansiering, i enlighet både med ukrainsk lag och europeisk standard. Men tvärtom har bolaget i år bara fått hälften av de medel som budgeterats, vilket lett till att skulderna avseende den analoga distributionen ökat. Och nu har alltså det statliga telebolaget stängt av sändningarna.

EBU skriver att det är avgörande att medborgarna har tillgång till ett oberoende och pluralistiskt nyhets- och informationsutbud. Särskilt nu när det nästa år är dags för både president-och parlamentsval, understryker TV- och radiounionen.

– Vi vädjar till myndigheterna att återuppta sändningarna omedelbart och allokera så mycket pengar som behövs för att Public service-media ska kunna fullgöra sin viktiga roll i det ukrainska samhället, säger EBU-chefen Noel Curran.

Läs merlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör