11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

I somras lämnade SVT Fiktionshuset i Värtan i Stockholm, ett hus där man producerat många berömda SVT-produktioner. Foto:Ines Noueched/SVT

Publicerad 27 september 2018 15:14 - Uppdaterad 9 oktober 2018 09:20

Fiktionshuset har lämnats och därmed 20 år av SVT-historia

Efter 20 år har SVT nu lämnat Fiktionshuset i Värtan, ett hus där man producerat många berömda SVT-produktioner.

Fiktionshuset, som tidigare hette Dramahuset, under uppbyggnad i Värtahamnen 1997. Foto: SVT

Ines Noueched

Ines Noueched

Den 30 juni var den sista dagen i Fiktionshuset för SVT, som numer är löst från hyresavtalet. Därmed är en epok i SVT:s fastighetshistoria över.

– Vi hade en stor dramaproduktion i A1 som låg på Valhallavägen i Stockholm. I mitten av 90-talet började vi leta lokaler för ett nytt modernt tv-hus. Det landade i att ett nytt hus byggdes för SVT:s räkning och vi förband oss till ett 20-årigt hyresavtal, säger Ines Noueched, på SVT Fastighet & Säkerhet.

Många produktioner

Christian Wistrand som tidigare var produktionschef på SVT Drama minns flytten från A1 till Fiktionshuset.

Christian Wistrand

Christian Wistrand

– Sommaren -98 flyttade vi det sista till det nya huset som då hette Dramahuset. När SVT några år senare organiserade om slogs Drama, Barn, Dokumentär och Nöje ihop till – Fiktion. Och då döptes huset om till just Fiktionshuset, säger Christian Wistrand, programcontroller på SVT:s programledning.

Under åren har det blivit många produktioner i huset som till exempel: Längtans blåa blomma, Pistvakt (långfilmen) och Hotell Kantarell.

– Det var som en drömfabrik och jag är glad att jag fick vara med under den tiden. Vi kunde ha sex olika dramaproduktioner igång samtidigt. Huset var verkligen väl anpassat för den här typen av arbeten, säger Christian Wistrand.

En av alla produktioner som gjorts i Fiktionshuset var serien Hotell Kantarell. Här en bild på Lucia, Marimba och Åke tillsammans med arkitekten Rita Luftschlott (Pia Johansson). Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Bild från inspelningen av Anno 1790 som också spelades in i Fiktionshuset. Här med Linda Zilliacus som spelade rollen som Magdalena Wahlstedt och regissören Rickard Petrelius. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Maria Nordenberg. Foto: Peter Cederling

– Huset var skräddarsytt för oss – det var fantastiskt roligt, praktiskt och kreativt underbart – vi jobbade i en egen dramavärld. Det kommer aldrig att finnas något liknande igen i Sverige. Vi hade också eget efterarbete med klipp och ljudläggning inom huset. Jag var "sist" ut ur huset 2013. Det var vemodigt att lämna huset, en epok gick i graven, säger Maria Nordenberg, projektledare på SVT Drama.

Specialbyggt för drama

Fiktionshuset var specialbyggt för dramaproduktion.

– Det var fantastiskt att flytta in i ett nybyggt hus som var helt konstruerat efter våra behov – det var som ett ”mini-Hollywood”. Det fanns projekthotell med olika loger för smink, kostym och redaktionspersonal. Vi hade verksamhetservice som tryckte manus, så vi fick gigantiska leveranser av kopieringspapper, säger Dag Strömqvist, gruppchef för SVT:s ateljéförråd och som tidigare arbetade som dramaprojektledare på Fiktionshuset.

Han fortsätter:

– Fiktionshuset hade två tv-studior som vid den tiden ansågs vara de mest moderna i världen, med bland annat fjärrstyrda belysningshissar m.m. I huset inhystes även garaget för våra OB-bussar och stora produktionsfordon, som flyttades från våra lokaler på Storängsbotten. I bottenvåningen låg en offentlig matsal som lockade besökare, en del kom utifrån för att få chansen att se skådespelare och annat dramafolk, säger Dag Strömqvist.

Dag Strömqvist

Dag Strömqvist

Den stora dramaproduktionen sysselsatte runt 90 personer i huset.

– Vi hade 13 dramaprojektledare, det var tre och ett halvt filmteam med vardera 25 personer som arbetade året om. Men den egna produktionen började minska ungefär samtidigt som vi flyttade in, säger Dag Strömqvist.

Med åren har allt mer dramaproduktion lagts på produktionsbolag utanför SVT. I takt med att den egna verksamheten minskade blev allt fler delar av huset outnyttjade.

– Då producerade vi fortfarande mycket drama, men under åren har den produktionen allt mer lagts utanför huset. De senaste åren har vi hyrt ut det till andra, men nu har kontraktet gått ut så då var det dags att släppa det, avslutar Ines Noueched, på SVT Fastighet & Säkerhet. 

Några av de produktioner som gjorts i Fiktionshuset (axplock):

Drama

1998 Längtans blåa blomma

1998 Skärgårdsdoktorn (Säsong 3 - vissa enskilda interiörer)

2000 Herr von Hancken

2001 Gustav III:s äktenskap

2002 Tusenbröder (studiomiljöer gjordes i Fiktionshuset)

2004 Pistvakt (långfilmen)

2004 Kommissionen

2005 En uppstoppad hund

2008 De halvt dolda

2010 Våra vänners liv

2011 Äkta människor

2012 Torka aldrig tårar utan handskar

2013 Fröken Frimans Krig (Säsong 1), (studiomiljöer gjordes i Fiktionshuset)

2013 - En pilgrims död (som tillsammans med Fröken Frimans krig 1 var de sista två egna produktionerna som gjordes i huset).

Barn

1999 Julens Hjältar (julkalender)

2002 Spung

2003 Kalle på krogen

2004 Kent Agent

2005 Supersnälla Silver Sara och Stål Henrik

Underhållning

2004 Ordbanditerna

2007 Hotell Kantarell

Charlotta Lambertz

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör