9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

De nu snart 60 år gamla stora sändarmasterna runt om i landet förnyas och byts ut. Foto: Teracom

Publicerad 18 september 2018 09:37 - Uppdaterad 18 september 2018 09:45

Högmaster förnyas och byts ut

De nu snart 60 år gamla stora sändarmasterna runt om i landet ska leva vidare länge till och Tåsjömasten i Ångermanland är bland de första som förnyas.

I slutet av 1950- och början av 60-talet byggdes det så kallade FM/TV-nätet för att den nya televisionen respektive FM-radion skulle kunna nå fram till alla Sveriges hushåll. Stommen i nätet var och är fortfarande de 54 högmasterna som finns, från Hörby i söder till Jupukka i norr. Just den 335 meter höga Jupukkamasten är, tillsammans med de lika höga Fårhultmasten i Småland, Storbergsmasten i Hälsingland och Gungvalamasten i Blekinge, Sveriges högsta byggnadsverk – faktiskt något högre än självaste Eiffeltornet.

Förnyade master inte lika höga

Något lägre är Tåsjömasten som står på Tåsjöberget, Ångermanlands högsta berg. Den byggdes 1962 och håller nu på att förnyas.

– I Tåsjö fastnade vi för en lösning där en befintlig intilliggande lägre mast "förlängdes". Det var den bästa och mest ekonomiska lösningen. I andra fall, utanför Borås till exempel, har en helt ny mast byggts, säger Marcus Hartmann som är informationschef på Teracom.

Den sistnämnda masten, även kallad Häglared, var ju den som utsattes för ett misstänkt sabotage i maj 2016. Den nya masten där är dock 32 meter lägre än den ursprungliga.

– Det beror på att tekniken blivit bättre och effektivare och kan även bero på att det satts upp extra sändare i området sen masten först byggdes.

Av samma skäl blir Inte heller den nya masten i Tåsjö blir lika hög som den gamla, ”bara” 293,5 meter.

– Den gamla 325 meter höga Tåsjömasten kommer att monteras ned och återvinnas, säger Marcus Hartmann.

Tåsjömasten som står på Tåsjöberget, Ångermanlands högsta berg, byggdes 1962. Den håller nu på att förnyas där en befintlig intilliggande lägre mast "förlängs”. Foto: Teracom

Även nya länktorn

Även de något lägre länktornen, vilka är mycket viktiga för distributionen av radio- och TV-program, förnyas. I Helsingborg har Teracom i år färdigställt ett nytt 122 meter högt torn på Olympiafältet. Det gamla tornet kommer att rivas och materialet återvinnas.

Vad är skillnaden på ett torn och en mast?

– Helt enkelt att tornet står av sig självt och master har staglinor som stöttning, förklarar Marcus Hartmann.

Varför måste högmasterna vara så höga?

– Inte minst för att TV sänds på frekvensband som är bra för att få stor yttäckning och genom att sätta antennerna högt upp når signalen ännu längre och vi kan ha ett väl avvägt antal master. Det är tack vare dessa master som vi kan säkerställa att SVT når 99,8 procent av befolkningen, säger Marcus Hartmann på Teracom.

Fortfarande relevant

Men i en tid då allt fler tittar på teve på andra sätt än genom att ta in program via en antenn, hur viktigt är det egentligen att fortsätta satsa på marknätet?

– Det är fortfarande mellan 15–20 procent som har marknätet som sin första teknik för att kolla på tv. Lägger man till semesterhus, husvagnar och liknande så är det ännu fler. Så det är en viktig distributionskanal för många tittare. En annan viktig aspekt är krisberedskapen. Marknätet för tv och radio är säkrare och robustare än fiber och mobila bredband och fungerar även under stormar, stora bränder och andra kriser, understryker Marcus Hartmann.

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör