15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Dokumentärserien "Historien om Danmark" fick stort genomslag och nu fortsätter DR:s framgångar med serien, fast nu som ett format i vilket historien om andra länder kan berättas. Foto: Johan Nilsson/TT

Publicerad 17 september 2018 15:59 - Uppdaterad 17 september 2018 16:02

Historien om Danmark erövrar Europa

DR:s succéserie på god väg bli format för Historien om Holland och Tjeckien.

Den stort upplagda dokumentärserien Historien om Danmark där Lars Mikkelsen guidade publiken i den danska historien fick stort genomslag och nu fortsätter DR:s framgångar med serien, fast nu som ett format i vilket historien om andra länder kan berättas.

­– Produktionsbolag i Holland respektive Tjeckien har säkrat optioner för att kunna göra sina länders historia efter förebild från Historien om Danmark, uppger Louise Juul Severin på DR Salg.

Samtidigt har den danska serien nominerats till Prix Italia i kategorin Cross-Platform Special Prize.

– Det är ju ett bevis på att vi utvecklat ett genomtänkt format som är menat att ha genomslag på olika plattformar, säger Juul Severin.

Uppföljare om Danmarks återförening

I kölvattnet av Historien om Danmark producerar DR nu en ny stor historisk serie som ska kopplas till 100-årsminnet av återföreningen av Danmark 1920.

Med detta i Sverige ganska okända begrepp avses när Danmark, efter Tysklands nederlag i första världskriget, fick tillbaka den sydligaste delen av Jylland – vilken gick förlorad i kriget mellan Danmark och Tyskland 1864.

Grænseland ska skildra hur människorna i landsdelen Sønderjylland slitits mellan danskt och tyskt och om hur konflikterna om Sønderjylland påverkat Danmark och det danska folkets bild av sig själva.

Läs merlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör