13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Jan-Peter Eriksson och Jimmy Roos på redaktionen i Gävleborg fick rycka ut till skogsbrand mitt under pågående VM-match, vilket syns på Jan-Peter Eriksson tröja. Bilden togs innan området hunnit spärras av. Foto: Jimmy Roos

Publicerad 4 september 2018 17:11 - Uppdaterad 5 september 2018 14:37

Högst förtroende för SVT och SR i bevakningen av sommarens bränder

Analysföretaget Novus har, på uppdrag av SVT och Sveriges Radio, undersökt hur svenska folket tog del av information under sommarens bränder. Undersökningen visar bland annat att ”Vanlig tv”, ”Vanlig radio” tillsammans med ”Tidning i mobilen” var de huvudsakliga källorna till information och att SVT tillsammans med P4 var de källor som boende i brandområdena litade mest på.

– Sommaren var het och nyhetsintensiv. Ett stort informationsbehov uppstod, särskilt akut i de områden där bränderna härjade. Jag är glad över publikens fina omdömen. Undersökningen bekräftar att vid stora nyhetshändelser, då söker man sig till public service, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Hon fortsätter:

– SVT finns på 34 platser runtom i landet, och skapar tillsammans med Sveriges Radio ett finmaskigt nät som kan fånga upp röster från många håll och fungerar som en samlande kraft. Det är särskilt viktigt när samhället sätts på prov.

Det extrainsatta programmet "Sverige brinner".

Bästa rapporteringen

Undersökningen visar också att de boende i branddrabbade områden uppger att SVT och P4 gav dem den bästa rapporteringen av bränderna och dess utveckling.

– Resultaten av undersökningen visar på den viktiga roll public service, och i Sveriges Radios fall speciellt de lokala kanalerna i P4 spelar i ett akut läge då vikten av korrekt, sann och snabb information är som störst. Vi finns på 50 platser runt om i Sveriges när saker inträffar. Det är speciellt tydligt i de drabbade områdena hur viktigt vårt beredskapsuppdrag är och att svenska folket litar mest på vår rapportering, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Boende i de drabbade områdena uppgav att SVT och P4 gav den bästa informationen om bränderna och deras utveckling. Foto: Skärmklipp från SVT Nyheter

Bakgrund

Bakgrunden till undersökningen är att ta reda på allmänhetens inställning till medias rapportering av bränderna i Sverige sommaren 2018. Undersökningen är genomförd dels med den svenska allmänheten samt med de främst drabbade, de boende i Västernorrland, Jämtland, Dalarna och Gävleborg.

Hanna Stjärnes blogg: När samhället sätts på prov – om mediebevakningen av sommarens bränderlänk till annan webbplats

Några av undersökningens slutsatser:

- ”Vanlig tv” och ”Vanlig radio” var tillsammans med ”Tidning i mobilen” de huvudsakliga källorna till information.

- Boenden i de drabbade områdena uppgav att P4 och SVT gav den bästa informationen om bränderna och deras utveckling.

- SVT tillsammans med P4 var de källor som boende i brandområdena litade mest på.

- Ungefär sju av tio bland de boende i drabbade områdena tycker att SVT och P4 rapporterat på ett bra sätt om bränderna. Drygt varannan av de boende var nöjda med myndigheternas rapportering.

Charlotta Lambertz

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör