11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Tidigare programledaren Nedjma Chaouche, programledarna Lotta Bouvin och Cecilia Gralde, nyhetschefen Judit Ek och tidigare Aktuellt-chefen och programledaren Helena Stålnert. Foto: Anna Thodneius

Publicerad 4 september 2018 16:44 - Uppdaterad 4 september 2018 21:15

Aktuellt 60 år: ”En 60-åring i sitt livs form”

Aktuellt sände sin första nyhetssändning 2 september 1958 och är med sina 60 år ett av världens äldsta nyhetsprogram som fortfarande sänder. Det firades i Aktuellt-sändningen på söndagskvällen och på måndagen var det dags för medarbetarna att fira med vernissage och mingel med gamla och nya medarbetare.

– Aktuellt är hela Sveriges scen, det är arenan där samhällsdebatten förs och om man vill förstå Sverige och världen – då ska man titta på Aktuellt, förklarade Hanna Stjärne i sitt tal.

Enligt Hanna Stjärne är Aktuellt en 60-åring i sitt livs form som modigt har drivit journalistiken framåt i Sverige.

– Aktuellt har alltid varit en nytänkare och pionjär och har alltid jobbat med väldigt stark tv-känsla.

SVT:s vd Hanna Stjärne hyllade Aktuellt i sitt tal som inledde firandet.

Många nya och gamla medarbetare på Aktuellt var med och firade 60-åringen.

Omkring 20.000 program har sänts sedan starten av Aktuellt och varje kväll bänkar sig ungefär 600.000 tittare för att ta del av Aktuellts nyhetstimme och enligt Aktuellts ansvarige utgivare Charlotta Friborg, som också talade under firandet, är Aktuellt en lägereld för engagerade och samhällsintresserade medborgare – människor som vill se ett program som inte väjer för de svåra frågorna.

Märks i samhällsdebatten

– Mitt i det fragmentiserade medielandskapet är detta en samlingspunkt. Vi har en engagerad och krävande publik och så ska det vara. Aktuellt är inte ett program som har ambition att stryka medhårs. Det är en 60-åring som gör en hel del väsen av sig och som märks i samhällsdebatten. Det är en 60-åring att vara väldigt stolt över, konstaterade Charlotta Friborg.

Det var många tidigare medarbetare med på firandet bland andra den tidigare Aktuellt-chefen Stig Fredriksson som arbetade på Aktuellt i 32 år. Han konstaterade att Aktuellt kommer att finnas kvar länge och hänvisade till boken ”Allt hände i Aktuellt” som kom ut 1998 och där han berättade om ett möte med en dam som sade att hon tittade på Aktuellt eftersom ”ni är så härligt seriösa”. Han konstaterade då att om Aktuellt fortsätter att vara härligt seriöst så kan nyhetsprogrammet leva i 40 år till.

– Nu har Aktuellt levt i 20 år till sedan dess, så det finns all anledning att tro att ni kommer att leva i minst 20 år till och 40 år och ännu längre därefter, avslutade Stig Fredriksson.

Stig Fredriksson jobbade 32 år på Aktuellt som utrikeskorrespondent och chef.

Vernissage av tecknaren Hans-Olof Dahlgrens nyhetsillustrationer från Aktuellt.

Vernissage med Aktuellt-teckningar

Under firandet var det också vernissage på ett urval av den tidigare Aktuellt-medarbetaren Hans-Olof Dahlgrens nyhetsillustrationer. Hans-Olof Dahlgren arbetade på Aktuellt mellan 1968 och 2008 och var med och byggde upp den så kallade Tecknarstugan där ett antal tecknare var anställda för att göra illustrationer och annan grafik till nyhetssändningarna.

– Jag har gjort flera tusen illustrationer genom åren – i snitt två om dagen plus kartor, namnskyltar och annan grafik. Förr kunde man lägga mer tid på teckningarna. Ofta fick man en dag på sig att göra en större illustration. Sen blev det mindre tid till att göra teckningar och när datorerna kom blev pennorna överflödiga. I dag är det nog bara i rättegångssammanhang där teckningar fortfarande efterfrågas, konstaterar Hans-Olof Dahlgren.

Hans-Olof Dahlgren med en av tusentals illustrationer han gjorde under sin tid som illustratör på Aktuellt.

Ett av de starkaste minnena från hans tid på Aktuellt är från förlisningen av Estonia då de blixtsnabbt skulle teckna hela förloppet. Tecknaren Alf Jansson, vår specialist på marina motiv skapade en rekonstruktion av olyckan.

– Det gick så snabbt att vi måste använda hårtork för att teckningen skulle torka, men när vi tog hissen ner till Aktuellt rann färgen fortfarande på vissa ställen. I rutan kunde man sen se en droppe färg som rann just där teckningen illustrerade hur vattnet hade forsat in i fören på färjan, vilket bara gjorde att det blev extra dramatiskt, berättar Hans-Olof Dahlgren.

Det Hans-Olof Dahlgren tyckte var roligast under de 40 år han arbetade på Aktuellt var att göra utrikesteckningar. Han samarbetade ofta med utrikesreporten Einar von Bredow, som tog sig tid att berätta om Asiens historia och gav bakgrunden till varför det till exempel var krig eller hur samhället hade växt fram, vilket gjorde det lättare att göra illustrationerna.

Utrikeskorrespondenten Einar von Bredow ville gärna finnas med någonstans i nyhetsillustrationerna. Här med k-pist längst ner i högra hörnet.

– Ofta kom han ett par dagar innan ett reportage skulle sändas och bad mig göra en illustration. Den teckning jag är mest nöjd med är en teckning på Ayatollah Khomeini, som utnämndes till Irans högste politiske och andlige ledare 1979. Einar von Bredow önskade att han skulle finnas med någonstans i teckningarna, så han fanns ofta med på ett hörn, förklarar Hans-Olof Dahlgren.

På 60 års-vernissaget hänger bland annat en illustration från Afghanistan-Sovjetkriget, där man ser Einar von Bredow med en k-pist längst ner i hörnet av teckningen. Hans-Olof Dahlgren kommer att ställa ut ett större urval av sina illustrationer under temat Aktuellt & Naket för allmän beskådan på Alvikstorpet i Stockholm mellan 27 oktober och 8 november. Då visas även hans favoritteckning på Ayatollah Khomeini.

Janne Andersson, tidigare redaktör på Aktuellt, divisionschef Anne Lagercrantz och programledaren Claes Elfsberg.

Text och Foto: Anna Thodenius

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör