11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT Arkiv & Rättigheter bjöd in till mingel i tv-husets entré onsdagen den 29 augusti. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 30 augusti 2018 14:21 - Uppdaterad 30 augusti 2018 14:28

Tv-arkivet firade 60-årsjubileum

SVT:s arkiv firar 60 år och för att uppmärksamma jubiléet bjöd de in till mingel i tv-huset i Stockholm. Det var många som var kom för att delta i firandet.

Det var många som ville vara med och fira att SVT:s arkiv fyller 60 år. Foto: Charlotta Lambertz

– Vi är stolta och glada över vårt arkiv och det var roligt att det var så många som hade möjlighet att fira den pigga 60-åringen med oss, säger Irene Tostar, avdelningschef på SVT Arkiv & Rättigheter.

Hon hälsade alla välkomna och passade även på att berättade lite om arkivet, både ur ett historiskt och nutida perspektiv.

– Det som har förändrats mest är den ökade och förbättrade tillgängligheten. Tidigare levde arkivet i en mer undanskymd tillvaro, idag finns det i allas datorer. Arkivet innehåller cirka 400 000 timmar digital rörlig bild plus 50 000 timmar film, vilket motsvarar 51 års tittande! Det finns även över 10 miljoner stillbilder, berättade Irene Tostar.

Irene Tostar, avdelningschef på SVT Arkiv & Rättigheter hälsade alla välkomna och berättade intressanta fakta om arkivet. Foto: Charlotta Lambertz

Även SVT:s vd Hanna Stjärne höll tal och sa bland annat att ”SVT:s arkiv är en skattkista och ett av våra viktigaste fundament”.

SVT:s vd Hanna Stjärne höll tal till SVT:s pigga 60-åring – arkivet! Foto: Charlotta Lambertz

Vid minglet fanns olika stationer med information om de olika uppgifter arkivet har idag. På två olika tv-skärmar rullade ett urval av alla de bilder som finns i arkivet, både gamla och nya.

Fler bilder från firandet:

Bengt Lorentzon, arkivredaktör, var med på firandet. Tidigare på dagen hade han guidat ett trettiotal personer till filmarkivet i Radiohuset där de fysiska delar som är kvar av arkivet finns idag. Foto: Charlotta Lambertz

Under 60-årsminglet kunde besökarna beskåda olika föremål relaterade till arkivet som katalogkort och filmrullar. Foto: Charlotta Lambertz

Katalogkort. Foto: Charlotta Lambertz

SVT Sales arkivsäljare fanns på plats under firandet. Från vänster Joakim Edholm, Maria Bergenman, Annelie Bergman och Maria Bergmark. Foto: Charlotta Lambertz

Arkivredaktör Beryl Melander hade en härlig kjol komponerad av olika bilder. Foto: Charlotta Lambertz

Dagen till ära bjöds det på tårta. Foto: Charlotta Lambertz

Charlotta Lambertz

12 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör