15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Arbogariddarna agerade skådespelare i filmningen av bronsåldersslaget vid Tollense. Bearbetad bildsekvens från en av stridsscenerna.

Publicerad 30 augusti 2018 11:11 - Uppdaterad 30 augusti 2018 15:10

Stort bronsåldersslag får liv med små medel

Slaget vid Tollense för omkring 3200 år sedan filmades under två dagar i juli utanför Arboga med hjälp av ett riddarsällskap och ett litet team från Vetenskapsredaktionen. Scenerna ska hjälpa till att levandegöra historien i en serie på två program om de första svenskarna.

SVT Vetenskap följer en lång tradition av att skildra den senaste forskningen i populärvetenskaplig form i tv. Många minns Bo G Eriksson och filmerna om vikingastaden Birka i Vetenskapens värld och i senare tid har redaktionen gjort filmer om bland annat Estlandssvenskarna, sanningen bakom klimatkatastrofen Fimulvintern och slaget vid Lützen.

– En viktig del av en film om historia är alla de rekonstruktioner vi gör för att visualisera forskarnas upptäckter om vår forntid. När vi klär ut folk i höftskynken och roliga mössor är det för att gestalta det som inte kan berättas på annat sätt i tv. Vi vill på så sätt levandegöra historien, förklarar redaktionschefen Anna Schytt.

Nu gör Benny Eriksson (producent), Per Hansson (foto och klipp) och Tobba Johansson (grafik) två timmar som ska handla om de första svenskarna som vandrade in i Sverige efter istiden och de migrationsvågor som skedde under stenåldern och bronsåldern. Resultatet av alla dessa och senare tiders folkblandningar är svenskarna av idag. Projektledare för serien är Patrick Bratt.

Minimalt team bakom inspelningarna

Troligen använde krigarna krigsmålning för att snabbt kunna skilja vän från fiende. Anna Schytt målar med bland annat ockra och kalk uppvispat i ägg. Foto: Per Holmlund

Ett litet slag i svensk högsommar 2018 blir med datorns hjälp ett stort slag i Tollense för 3200 år sedan. Foto: Anna Schytt

– Utmaningen med den här typen av produktioner är att få det att beröra och se realistiskt ut trots liten budget. Benny, Per och Tobba har gjort det till en konst att med små medel skapa något som ser dyrt ut, förklarar Anna Schytt som också var på plats som medhjälpare.

Teamet bakom inspelningarna är minimalt. Förutom producent, fotograf och grafiker hjälpte två personer till med det praktiska.

– Vi tar reda på så mycket vi kan om vad som var typiskt under den tiden och tänker oss in i hur människor kan ha haft det. Men till sist är vi alltid beroende av att hitta folk som kan agera framför våra kameror. Vi har ofta kontakt med alltifrån lajvare till bronsåldersföreningar, men det har blivit svårare att få tag på folk som är tillräckligt entusiastiska och vill hjälpa till.

Inspelningarna ägde rum i Götlunda och Norra Lunger utanför Arboga under en helg i juli. I det heta gräset spanar några bågskyttar på en stor armé av krigare utrustade med knölpåkar, korta svärd och spjut. Platsen är en strategisk flodövergång som fiendearmén vill ta över för att få kontroll över handeln. De överrumplas av försvararnas pilregn; en kort närstrid utbryter och de besegrade flyr ut över sankmarkerna. Många av de flyende massakreras.

En av de tappra krigarna offrade sig och lät sig falla baklänges i ett lerigt kärr. Foto: Anna Schytt

Riddarsällskap agerar i stridsscenerna

Händelsen som spelades in ska skildra slaget vid Tollense i Tyskland där kampen fördes mellan två stora och välorganiserade arméer under bronsåldern för omkring 3200 år sedan. När rekonstruktionen av slaget skulle göras tog producenten Benny Eriksson kontakt med Arbogariddarna som arrangerar riddarspel på olika platser i Sverige.

– Arbogariddarna förvandlades till bronsålderskrigare med hjälp av skinnbitar, vapen, hästar, och tidstypisk rekvisita. Och med hjälp av filmvärldens ovärderliga verktyg bluescreenen kommer krigarna så småningom i våra datorer att kunna dupliceras till en mäktig armé, förklarar Anna Schytt.

Fajt på liv och död med korta svärd, yxor och klubbor filmade mot bluescreen. Foto: Per Holmlund

Stridsscenerna kommer att bearbetas och en del körs i superslowmotion för att upplevas så nära och realistiska som möjligt.

Kostymerna och rekvisitan som används är delvis Arbogariddarnas egna, en del kommer från kostymförrådet och en del är specialtillverkade för inspelningen.

– Några av de som var med hade sprättat upp en skinnsoffa och gjort mockasiner av den.

Under de två dagarna i Götlunda och Norra Lunger filmades fotsoldater, män som dras ner från hästar, närstrid och död.

– Ja, vi filmade till och med en vacker häst som var skicklig på att lägga sig ner och spela död, även om den nu bara ville stanna kvar på marken en kort stund.

En liten samling krigare ska bli en stor armé i våra datorer. Teamet på plats: Per Hansson, Tobba Johansson och Anna Schytt. Foto: Per Holmlund

Detaljerna viktiga för trovärdigheten

Vid inspelningstillfället spelades dessutom en scen in som ska användas i det andra programmet i serien, där man fortfarande befinner sig i stenåldern och då en jättelik migrationsvåg svepte in över Europa.

– Vårt lilla folkvandringståg vandrade tålmodigt varv efter varv i en cirkel. Kameran och drönaren följde de allt tröttare vandrarna i hettan, berättar Anna Schytt.

Det är viktigt att detaljerna blir så trovärdiga som möjligt i scenerna och därför förbereder teamet de medverkande inför inspelningarna genom att berätta om den aktuella tiden i historien, hur de levde då och vad de bar för kläder.

– Kring den här tiden hade man ännu inte uppfunnit tyg, så inget tyg fick förekomma i kläder eller rekvisita utan bara skinn. Så vi är noga i genomgången inför varje inspelning, konstaterar Anna Schytt.

Per Hansson filmar slagets bittra slut. Rökpuffar användes för att skapa mer dramatik i bilderna. Foto Anna Schytt

Värmen och brandrisken var en utmaning både för teamet och de medverkande. För att kunna använda rök vid inspelningen av scenerna behövdes tillstånd från räddningstjänsten.

– Vi funderade ett tag på att inte ha någon rök, men det skulle ha gjort stridsscenerna sämre, så vi kontaktade räddningstjänsten och kollade om det var okej och de gav oss tillåtelse att använda rökpuffar om vi bara var försiktiga.

De historiska scenerna som spelades in utanför Arboga i somras kommer att användas i programserien om de första svenskarna och den kommer att sändas i SVT1 och på SVT Play under februari 2019.

Bearbetad bild från inspelningarna av serien.

Anna Thodenius

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör