10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Den 28 augusti var det avtackning för vd-assistent Gunilla Asp som går i pension efter drygt 20 år på SVT. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 29 augusti 2018 11:23 - Uppdaterad 29 augusti 2018 11:37

Avtackning för Gunilla Asp: ”Vad mycket jag har fått uppleva”

Den 28 augusti var det avtackning för vd-assistent Gunilla Asp som därmed kunde blicka tillbaka på två decenniers arbete i ”händelsernas centrum”.

Göran Johnsson, tidigare styrelseordförande för SVT var med under Gunillas avtackning. Foto: Charlotta Lambertz

Gunilla Asp började på SVT 1997 som assistent till den dåvarande chefen för Region Stockholm. Sedan dess har hon arbetat som assistent till flera programdirektörer och vd:ar.

– Jag har varit med under en spännande utveckling här på SVT. Vad mycket jag fått vara med om! Jag är glad att jag fått mina sista arbetsår på SVT, ett fint minne att bevara, men nu känner jag att det är dags att avsluta och gå i pension. Jag ser fram emot att få mer tid för min kolonistuga, mitt barnbarn och styrelsearbetet i bostadsrättsföreningen och kolonistugeföreningen, säger Gunilla Asp.

Birgitta Karlström (mitten) var den som en gång rekryterade Gunilla Asp till SVT. ”Du är min bästa rekrytering”, sa hon under talet till Gunilla. Birgitta hade med sig en tavla av Lena Linderholm som present som här hålls av Catarina Wilson, projektledare på SVT Strategi som också var den som ordnade avtackningen. Foto: Charlotta Lambertz

Rivstart från första dagen

Den 1 september går Gunilla i pension. Sammanlagt har det blivit 21 år här på SVT, nu senast som assistent till SVT:s vd Hanna Stjärne och programdirektör Jan Helin. Och jobbet började med rivstart redan första morgonen 1997.

– Jag har alltid haft som vana att vara tidigt på jobbet. Jag kom tidigt även min första arbetsdag. Ingen annan var på plats, plötsligt ringde telefonen. Jag tänkte att det är lika bra att svara. Det var skivbolagsdirektör Bert Karlsson från Skara på tråden och han gav mig en rejäl utskällning å SVT:s vägnar för att en av hans artister inte hade fått vara med i ett program. Så det var direkt in i blåsvädret, säger Gunilla Asp. Till historien hör att Bert även ringde häromdagen och var upprörd över att hans medverkan i ”Min sanning” inte skulle sändas!

Det har blivit en hel del samtal under åren. Både glada och arga.

– En del samtal kan vara jobbiga. Man blir lite av en psykolog, ibland kan man hjälpa till, men ibland går det inte. Det finns också gånger som jag känner att de som ringer fått svar eller i alla fall större förståelse för en fråga och då de avslutar med ett ”tack för ett trevligt samtal ” – då känner man att man lyckats övertala någon, säger Gunilla Asp.

SVT:s vd Hanna Stjärne tackade för åren tillsammans. ”Du är sällsynt professionell, generös, snabb, elegant, omsorgsfull …”. Listan hon räknade upp på de fina egenskaper hon tillskrev Gunilla var lång. Foto: Charlotta Lambertz

Programdirektör Jan Helin tackade Gunilla Asp för hennes arbete och sa bland annat: ”Vilket proffs. Hon har en förmåga att reda ut problem innan de har uppstått”. Som present fick hon ett par röda dansskor. Foto: Charlotta Lambertz

Eva Hamilton, tidigare vd på SVT tackade för fina år tillsammans och sa bland annat att: ”Du bangar aldrig. Du har en bra kompass och ett bra omdöme”. Foto: Charlotta Lambertz

Jobbet sig likt – men tekniken förändrad

Gunilla tycker att stora delar av arbetet har varit sig likt under åren, oavsett chef, men att tekniken har förändrats.

– Från början var det fortfarande mycket brevkorrespondens med tittare och jag hade en enorm papperskalender där jag skrev in allt. Stryka fick jag göra med tipp-ex. Idag är det mesta digitalt. Och det är ju inte bara mitt arbete som har digitaliserats – hela SVT har gjort och gör en stor teknikförflyttning, säger Gunilla Asp.

Med tekniken och sociala medier har även förväntningarna på nåbarhet förändrats.

– Från början fick jag mest samtal på kontorstid, men numer förväntar sig folk en helt annan typ av nåbarhet och kan ringa och mejla mig både kvällar och helger, säger hon.

Under avtackningen blev det allsång då gästerna stämde upp till melodin ”Stockholm i mitt hjärta”. ”Gunilla i vårt hjärta. Låtom oss hylla dig nu. Åldrad i ungdomlig grönska. Tidernas tjej det är du …”. Texten skrevs av Peter Larsson, eventansvarig på SVT, se bilden nedan. Foto: Charlotta Lambertz

Peter Larsson, eventansvarig på SVT och som dagen till ära skrivit en allsång "Gunilla i vårt hjärta”. Här tillsammans med SVT:s HR & kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala. Foto: Charlotta Lambertz

Korad till årets Office Professional

År 2012 blev Gunilla utsedd till vinnare i Office Professionals Award. Priset går till ”en yrkesverksam kvalificerad assistent eller sekreterare som under en längre tid konsekvent har visat att hon/han är en skicklig problemlösare, kreativ, modig, lojal och som ofta finner nya vägar” – en motivering som stämmer väl in på Gunilla Asp.

– Det kändes väldigt roligt att få utmärkelsen och även som ett erkännande för yrkesgruppen assistent/sekreterare som ibland har varit ifrågasatt, och ett utdöende släkte. Höga chefer ska inte hålla på med bokningar och dylikt. De ska ägna sig åt det de har betalt för och är duktiga på, säger Gunilla.

Sunt förnuft, ligga steget före och förmåga att prioritera – så kännetecknas en bra assistent enligt Gunilla. Likaså att behandla alla medarbetare lika, vara snäll och schysst. Då får man snällhet tillbaka.

– Det gäller att alltid ha koll på kalendern. Ibland är det knepigt när man måste boka om så att någon annan får stryka på foten, berättar hon.

Men hon har trivts väldigt bra med yrket och att få vara del i det centrala navet på SVT.

– Det är roligt att vara i händelserna centrum och man är med när stora saker händer, alltid ett steg bakom, men koll på läget, utan att ha det yttersta ansvaret. Fast ibland har folk missuppfattat min yrkesroll – jag har fått en del brev under åren som är adresserade till VD Gunilla Asp. En del har jag sparat på skoj, säger hon.

Nu har Gunilla Asp lämnat stafettpinnen till Linda Strid som tar över som vd-assistent från den 1 september. Foto: Charlotta Lambertz

Löst ”allt möjligt”

Under åren har Gunilla också hjälpt till att lösa uppgifter som gått utanför det vanliga kontorsarbetet. Och utan att avslöja allt för mycket ger hon ändå några exempel.

– Jag har löst ”allt möjligt”: smugglat ut och in en hund som jag smygrastade på gården, hjälpt till att laga en kjolfåll med häftapparat, serverat på middag och sytt i knappar i kavajer. Jag har även hjälpt till att få tillbaka kvarglömda saker, bland annat en kvarglömd väska på ett tåg i Tyskland. Jag lyckades få den hittad och transporterad till flygplatsen. Och dagen efter kom en pilot och levererade den till bostaden. Då blev de lite imponerade här, avslutar Gunilla och ler.

Fler bilder från avtackningen

Christina Jutterström, tidigare vd på SVT. Foto: Charlotta Lambertz

Programledaren Claes Elfsberg och Jan-Åke Åkesson, tidigare enhetschef på SVT. Foto: Charlotta Lambertz

Gunilla Asp och Christer Björkman. Foto: Charlotta Lambertz

Gunillas döttrar Nina och Liza var också med under avtackningen. Foto: Charlotta Lambertz

Charlotta Lambertz

10 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör