22 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT:s utrikeskorrespondenter fick två utbildningsdagar i personsäkerhet under mycket realistiska former. I tv-husets Studio 1 var olika scenarier uppbyggda och deltagarna fick öva på att agera i situationer som vägspärrar, gisslantagning och minfält. I en av övningarna intervjuar några journalister en kvinna i hennes hem då de plötsligt blir avbrutna av beväpnade män. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 23 augusti 2018 10:09 - Uppdaterad 23 augusti 2018 10:14

Träning på liv och död

Som journalist kan man utsättas för farliga situationer, särskilt i konfliktområden. Vad händer vid en vägspärr, om man blir tillfångatagen eller om en person skadas på ett minfält? Hur ska du själv agera? I slutet av förra veckan fick SVT:s utrikeskorrespondenter träna på dessa situationer under mycket realistiska former.

I Studio 1 i tv-huset i Stockholm är olika scenerier uppbyggda. Det finns bland annat uppställda bilar, ett rum för gisslan och ett ”minfält”. Utrikeskorrespondenterna är indelade i grupper och får prova på olika roller utifrån vissa givna förutsättningar. Den första gruppen får veta att de är i Jemen för att göra ett reportage och kommer till en ”legal checkpoint”. Några får sätta sig i bilen och agera ”reportaget-teamet”.

Ett reportage-team har blivit stoppat vid en så kallad ”legal checkpoint” under SVT:s säkerhetsutbildning för utrikeskorrespondenter. Foto: Charlotta Lambertz

Plötsligt dyker det upp beväpnade soldater. Journalisterna får gå ut och ställa sig med händerna mot väggen. ”Ledaren” i reportage-teamet blir utfrågad. Soldaterna upptäcker ett vapen i bilen, som tillhör chauffören/fixaren som teamet har anlitat. Det blir problem och uppgiften blir att ta sig ur dilemmat på ett lämpligt sätt. Det slutar ganska väl för gruppen, men de håller på att glömma kvar sin utrustning.

- Tanken är att deltagarna ska få vara med om olika stressande situationer som de kan komma att uppleva i verkligheten. De får förutsättningarna och ska sedan lösa situationerna på egen hand. Efteråt diskuterar vi hur det gick, vad som var bra eller mindre bra och alternativa lösningar, säger Mostafa Schurmann, personsäkerhetsansvarig på SVT.

Mostafa Schurmann, personsäkerhetsansvarig på SVT. Foto: Charlotta Lambertz

Mostafa Schurmann i diskussion med figuranterna Gent Gerguri, Caroline Bernadotte Enviakhamo och Hilal Abdulrahman.

Skadad på minfält

I ett annat rum är ett ”minfält” uppbyggt. En högljudd smäll hörs, en person ligger allvarligt skadad på marken och har fått benet bortsprängt. Charlotta Friborg, programchef Riksnyheterna och Rebecka Haglund, fotoredigerare kommer till undsättning. De går försiktigt fram till mannen och får på en tourniquet runt benet för att stoppa blödningen. Sedan drar de bort honom på säker mark och övningen blåses av.

Rebecka Haglund, fotoredigerare och Charlotta Friborg, programchef Riksnyheterna kommer till undsättning i en övning där en man fått benet bortsprängt på ett ”minfält”. Foto: Charlotta Lambertz

– Det var svårt att veta var man skulle börja. Jag har inte rest så mycket på sådana här uppdrag så det här var nyttig träning för mig, säger Rebecka Haglund.

– Det är oerhört nyttigt att få vara med på en sådan här utbildning. Det är väldigt lärorikt och även personligt givande att få träffa alla korrespondenterna. Jag har varit med på andra utbildningar och jag får med mig något nytt varje gång. Det är ett imponerande arbete bakom arrangemanget, säger Charlotta Friborg.

Egen erfarenhet

Efter övningen samlas deltagarna och figuranten som spelade den skadade mannen på minfältet får också ge sin återkoppling över agerandet. Han ger en hel del beröm, men tipsar om att de kan prata mer för att lugna.

Och han vet vad han talar om. Han heter Albert Thomson och är tidigare brittisk soldat verksam i Mellanöstern, där han själv blev allvarligt skadad och var tvungen att amputera ena benet.

Mannen som spelar den skadade personen på minfältet heter Albert Thomson och är tidigare brittisk soldat verksam i Mellanöstern. Han blev själv skadad under ett uppdrag och har varit tvungen att amputera ena benet. Foto: Charlotta Lambertz

– De figuranter som deltar i övningarna har alla egen erfarenhet från fältet. Jag tror att det är viktigt att få återkoppling från personer som har varit på plats och som vet vad de talar om. På så sätt blir förhoppningsvis övningarna betydligt mer givande än om vi till exempel hade använt oss av dockor, säger Mostafa Schurmann.

IT-säkerhet, naturkatastrof och trafikolyckor

Säkerhetsutbildningen för utrikeskorrespondenterna anordnas en gång per år. En stor del av innehållet är återkommande, men nytt för i år är ett större fokus på naturkatastrofer och it-säkerhet.

– I år fick korrespondenterna bland annat en övning kring jordbävningar och vi utsatte dem också för olika former av it-attacker, berättar Mostafa Schurmann.

Han fortsätter:

– Men det som är den största risken att utsättas för utomlands är trafikolyckor. Så det har vi alltid en genomgång av, säger han.

Charlotta Lambertz

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör