20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 21 augusti 2018 09:07 - Uppdaterad 22 augusti 2018 11:20

Curt Adamsson

Curt Adamsson.

In memoriam: Curt Adamsson

Det fanns en tid på SVT när ett filmteam bestod av fotograf, ljudtekniker, elektriker, och så en reporter som åkte landet runt och berättade om hur det såg ut i verkligheten. Alla hade sin uppgift, alla behövdes, och det var arbetsglädjen och engagemanget som styrde våra liv.

Vår elektriker i mer än 30 år var Curt Adamsson, född på Krukmakargatan, en riktig Söderkis, snabb i repliken men lika lugn och trygg när han satte upp sina lampor som när han körde teambilen. En hantverkare och konstnär på samma gång. Fotograferna älskade att arbeta med honom, ty Curten som han kallades av alla, var en ljusets mästare.

– Man har väl kollat in Rembrandts Nattvakt i Amsterdam, sa han en gång när vi berömde hans jobb.

Från vänster: fotograf Björn Henriksson, reporter Tom Alandh, ljudtekniker Claes Kindbom och elektriker Curt Adamsson.

Och snabb var Curten trots sitt lugn. En Blåvinge här och en Nitra där. Och så en Hinky där i hörnet. På nolltid stod lamporna på plats. Men en gång slocknade en lampa med en smäll mitt under en intervju, i ett mycket känsligt läge. Det blev alldeles svart i rummet.

– Du skulle ju ändå klippa här, sa Curten och satte upp en ny lampa.

Curten hetsade aldrig. Inte ens när han den enda gången i sitt liv försov sig och var på väg att missa planet till Östersund sprang han. Trots att planet just skulle taxa ut.

– Det gick ju bra, sa han, varför är ni så stressade?

Rättfram och rakryggad, alla vi filmade gillade Curten. Kommunalrådet och kronofogden och kåkfararen, ja, till och med Kungen insåg Curtens storhet. En gång när alla bugade djupt för HMK nickade Curten och höjde lätt sin högerhand till en mycket diskret morsning. Och Kungen morsade tillbaka. De hade träffats förr.

– Kungen är en bra kis, sa Curten varje gång vi i teambilen ville införa republik.

Men pengar skulle sparas, multikompetens blev ordet för dagen. Först plockades elektrikern bort, sen ljudteknikern, och nu är det ofta ett ”enmansteam” som åker ut och gör reportage. Curten åkte in i studio och nu har han alltså släckt sin sista lampa. Men vi minns hur han citerade den Oscarsbelönade fotografen Oswald Morris som han träffat på ett seminarium: ”Titta mina vänner! Massor med lampor. Men bara en skugga!”

En replik inget ”enmansteam” i världen kan ta i sin mun.

Tom Alandh, reporter

Björn Henriksson, filmfotograf

34 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör